RAZGOVOR NA LETU IZ KAZAHSTANA

Papa novinarima: Zapad ide u krivom smjeru, ostavimo ubijanje životinjama

"Istina je da Zapad, generalno, trenutno nije najuzorniji primjer... Zapad je krenuo krivim putem", poručio je Sveti Otac, navevši kao primjere demografsku zimu, društvenu nepravdu, nedovoljan prihvat migranata i populizam.

Bitno.net
Foto: Martin Schulz

Foto: Martin Schulz

Papa Franjo održao je 15. rujna uobičajenu konferenciju za novinare u zrakoplovu na povratku iz Kazahstana, te istaknuo da se još uvijek nada započeti s Moskvom dijalog o miru, javlja Vatiacan News, a prenosi IKA.

Papa je napomenuo da je uvijek teško razgovarati s državama koje su započele rat, no nije i beznadno. Uvijek treba držati otvorenom mogućnost dijaloga sa svima, jer dijalog daje mogućnost promjene, upoznavanja drukčijih mišljenja. Ne isključujem dijalog ni s jednom silom – bilo da se našla u ratu, bilo da je agresor. Taj je dijalog nužan, poručio je Papa.

Na pitanje njemačkoga novinara je li ispravno snabdijevati Ukrajinu oružjem, Papa je odgovorio da je to politička odluka, no ima važne moralne implikacije. Nemoralna je ako iza nje stoji namjera poticati rat, zarađivati na prodaji oružja ili se rješavati zastarjelog. Dakle, motivacija je ono što određuje moralni karakter takve odluke. No, braniti se od napada nije samo dopušteno  već je i izraz ljubavi prema domovini, pojasnio je Papa, pozivajući, kao i u enciklici Fratelli tutti, na intenzivnije promišljanje o pojmu „pravednog rata“.

Papa je istaknuo spremnost i na dijalog s Kinom. Spomenuo je rad vatikansko-kineskoga povjerenstva, ocjenjujući da radi „dobro, ali sporo“. Kineski je narod beskrajno strpljiv. Nije lako razumjeti kineski mentalitet, ali mora ga se poštovati, rekao je Papa.

Istaknuo je i kako izbjegava klasificirati Kinu kao “nedemokratsku državu”, jer se radi o “kompleksnoj zemlji koja ima vlastiti ritam”. Unatoč tome, dodao je, “istina je da postoje stvari koje smatramo nedemokratskima”.

Papa je odgovarao na razna pitanja – tako je između ostaloga pozvao nikaragvanski režim da dopusti povratak sestrama Majke Terezije.

Potom se dotaknuo Zapada, poručivši kako nije u najboljem stanju te da mu nedostaju velikani poput Schumana, Adenauera i De Gasperija.

“Istina je da Zapad, generalno, trenutno nije najuzorniji primjer… Zapad je krenuo krivim putem”, poručio je Sveti Otac, navevši kao primjere demografsku zimu, društvenu nepravdu, nedovoljan prihvat migranata i populizam.

Po pitanju eutanazije, Papa je rekao: “Ubiti nije ljudski, točka. Ako ubiješ – s namjerom, naravno – na kraju ćeš ubiti još. To nije ljudski, ostavimo ubijanje životinjama.”

O planovima za sljedeća putovanja Papa je ponovno izrazio nadu da će u veljači uspjeti posjetiti Južni Sudan i Kongo, putovanja koja je morao odgoditi, a razmišlja i o posjetu Bahreinu.

Na pitanje o opasnostima za Crkvu u Europi, Papa je odgovorio da je u suočavanju s duhom sekularizma i relativizma u nekom društvu najvažnije dosljedno živjeti vjeru. Crkva kojoj prioritet nije dušobrižništvo ne privlači vjernike. Možda ga treba modernizirati, ali to uvijek mora biti u rukama pastira, poručio je.

Sveti Otac također je posebno pohvalio gostoljubivost domaćina u Kazahstanu, dodavši kako ga je iznenadila njihova volja za napretkom, ne samo na gospodarskom već i kulturalnom području. O „dalekovidnosti“ tamošnjih vlasti govori i činjenica da se već dva desetljeća zauzimaju za međureligijski dijalog.

Objavljeno: 16. rujna 2022.