HONG KONG

Uhićen kardinal Joseph Zen

Bivši biskup Hong Konga priveden je jer se usprotivio zakonu koji, osim što pod izlikom "suradnje sa stranim silama" ograničava građanske slobode, služi i za ušutkivanje Katoličke crkve u Hong Kongu

Matija Štahan/CNA
Hong Kong: Kardinal Joseph Zen moli s katolicima pred početak prosvjeda/Foto: Alfredoko, CC BY-SA 3.0/Wikimedia Commons

Hong Kong: Kardinal Joseph Zen moli s katolicima pred početak prosvjeda/Foto: Alfredoko, CC BY-SA 3.0/Wikimedia Commons

Kardinal Joseph Zen uhićen je u Hong Kongu.

Bivši hongkonški biskup, 90-godišnji Zen, priveden je 11. svibnja zbog, kako se navodi, svojega djelovanja kao upravitelja fonda za pomoć prodemokratskim prosvjednicima u Hong Kongu.

Zen je otvoreno podržao prodemokratski pokret, koji se usprotivio zakonu iz 2020. godine koji je pod izlikom suradnje s inozemnim silama ograničio građanske slobode.

Prema Reutersu, zbog “suradnje sa stranim silama” osim Zena su uhićeni i pop-zvijezda Denise Ho, znanstvenik Hui Po Keung i oporbeni političari Margaret Ng te Cyd Ho.

Prije implementacije zakona, mnogi su – uključujući Zena – upozoravali kako ga se može iskoristiti za ušutkivanje Crkve u Hong Kongu.

Zenovo uhićenje u neugodnu će situaciju dovesti Vatikan, izvještava CNA, koji je dosad izbjegavao kritizirati zbivanja u Hong Kongu.

Podsjetimo, Zen je kao kritičar represivnih metoda vlasti već ranije bio izložen orkestriranim medijskim i političkim napadima.

Utemeljitelj Hong Kong Watcha Benedict Rogers tako je u veljači 2022. godine, u kontekstu medijske hajke na kardinala, upozorio: “Kada Peking želi signalizirati svoje namjere, obično prvo ispali ‘hitac upozorenja’ kroz svoje medije”.

Nekoliko mjeseci kasnije, Rogersovo predviđanje se obistinilo, a Zen postao žrtvom represivnog aparata koji je kritizirao.

“Komunistička partija Kine je progonitelj vjere, oni žele potpunu predaju, nisu za kompromis. To je komunizam”, rekao je Zen 2020. godine.

Objavljeno: 11. svibnja 2022.

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.