UHIĆENJE U HONG KONGU

Parolin o uhićenju kardinala Zena: Nadamo se da to neće zakomplicirati dijalog s Kinom

"Želio bih izraziti svoju blizinu kardinalu koji je pušten na slobodu i s kojim se dobro postupalo", kazao je.

Bitno.net
Kardinal Joseph Zen i kardinal Pietro Parolin/Foto: Alfredoko, CC BY-SA 3.0/Wikimedia Commons; Shutterstock

Kardinal Joseph Zen i kardinal Pietro Parolin/Foto: Alfredoko, CC BY-SA 3.0/Wikimedia Commons; Shutterstock

Nedavno uhićenje i puštanje na slobodu kardinala Josepha Zen Ze-kiuna u Hong Kongu, jedna je od tema na koje se Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin osvrnuo razgovarajući s novinarima ispred Papinskoga sveučilišta Gregoriana, nakon skupa posvećenoga budućem blaženiku papi Albinu Lucianiju, koji je organizirala vatikanska Zaklada Ivan Pavao Prvi, javlja Vatican News.

Papin je državni tajnik rekao da mu je jako žao zbog uhićenja nadbiskupa u miru Josepha Zena, u srijedu u Hong Kongu.

“Želio bih izraziti svoju blizinu kardinalu koji je pušten na slobodu i s kojim se dobro postupalo”, kazao je.

Prema kardinalovim riječima, taj događaj ne treba tumačiti kao poricanje sporazuma između Svete Stolice i Narodne Republike Kine o imenovanjima biskupa, sklopljenoga 2018. godine te kasnije obnovljenoga na dvije godine.

“Naravno, najkonkretnija je želja da inicijative poput ove ne zakompliciraju ionako kompleksan i težak put dijaloga između Svete Stolice i Crkve u Kini”, istaknuo je kardinal Parolin.

Podsjećamo, umirovljeni hongkonški biskup, 90-godišnji Zen, priveden je 11. svibnja zbog, kako se navodi, svojega djelovanja kao upravitelja fonda za pomoć prodemokratskim prosvjednicima u Hong Kongu.

Zen je otvoreno podržao prodemokratski pokret, koji se usprotivio zakonu iz 2020. godine koji je pod izlikom suradnje s inozemnim silama ograničio građanske slobode.

Prema Reutersu, zbog “suradnje sa stranim silama” osim Zena su uhićeni i pop-zvijezda Denise Ho, znanstvenik Hui Po Keung i oporbeni političari Margaret Ng te Cyd Ho.

Sam kardinal kasnije je pušten iz zatvora uz jamčevinu.