Kršćanski vjernici važan su kotačić velikih protuvladinih prosvjeda koji se posljednjih mjeseci održavaju u Hong Kongu.

Već smo pisali kako je “Sing Hallelujah to the Lord”, suvremena kršćanska pjesma iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća, neočekivano postala jedna od himni milijunskih demonstracija.

Prosvjednike je podržao i hongkonški kardinal Joseph Zen, poznati borac za ljudska prava i prava kineskih katolika dok je Crkva organizirala svetu misu i molitvu za Hong Kong.

Brojni su katolici, kojih u nekadašnjoj britanskoj koloniji ima oko 380 tisuća, sudjelovali i na posljednjem velikom prosvjedu koji je na ulice izvukao oko 1,7 milijuna ljudi.

Kako prenosi AsiaNews, prije okupljanja neki od njih sudjelovali su na molitvi i razmatranju koje je predvodio mladi salezijanski svećenik, otac Carlos Cheung.

Otac Cheung je u nagovoru pred prosvjed istaknuo: “Bog je uvijek uz nas i hodimo prema obećanoj zemlji prihvaćajući nadu koju nam je Bog darovao. Bez obzira na to koliko se stvari činile teške, nećemo olako odustati.”

“Moramo zapamtiti da u ovom pohodu ne tražimo male pobjede. Ovo je borba na duge staze. Premda vlada u ovom trenutku ne obraća nikakvu pažnju na naše zahtjeve, moramo nastaviti s borbom u našoj župi, našoj zajednici, među našim prijateljima i članovima obitelji”, istaknuo je salezijanac dodajući kako “svatko ima odgovornost probuditi ljude oko sebe”.

“Više od dva mjeseca izloženi smo neprekidnom krvarenju. Prosvjednike se uhićivalo te prema njima postupalo nasilno. Počevši u lipnju, policija je koristila pretjeranu silu i nasilje u suzbijanju prosvjednika, kršeći sigurnosna pravila i međunarodne standarde ljudskih prava. Policija je 21. srpnja čak dopustila kriminalcima napade na građane”, istaknuo je otac Cheung dodavši kako je policija suzavcem napadala i obične građane te slučajne prolaznike, uhitivši neke od njih bez pravog razloga.

Svećenik je vladu optužio i za zataškavanje slučajeva policijske brutalnosti te širenje lažnih vijesti i političke propagande.

“Zar nas to ne dira? Sestre i braćo, gdje nam je savjest? Gdje nam je etika?”

“Ovo nije samo pitanje različitih političkih stajališta. Ovdje se radi o ljudima koje vlada zlostavlja, o ljudima koje policija zatvara bez razloga”, istaknuo je svećenik dodavši: “Kao kršćani koji poznajemo pojam pravde, hoćemo li šutjeti kada svijet treba da dignemo glas?”

Otac Cheung potom je citirao molitvu Židova Mordokaja iz Knjige o Esteri:

“Gospode, Gospode, kralju koji vladaš nad svime, sve je u tvojoj vlasti i nema toga koji bi se mogao suprotstaviti tvojoj volji da spasiš Izraela! (…) Tebi je sve poznato; ti znaš, Gospodine: nisam pao ničice pred bahatog Hamana, ali ne iz drskosti, ni iz oholosti, ni iz častoljublja (…) To sam učinio zato da ne metnem čast koja se iskazuje čovjeku iznad one koja se iskazuje Bogu. Neću pasti ničice ni pred kim, nego samo pred tobom, moj Gospodine, i to ne činim iz oholosti.”

Foto: AsiaNews

“Ono što tako ustrajno branimo je ljudsko dostojanstvo – dostojanstvo što smo sinovi i kćeri Božje”, poručio je salezijanac i dodao: “Pomolimo se Esterinim riječima: ‘Gospodine moj, kralju naš, ti si jedini! Dođi u pomoć meni koja sam sama, kojoj nema druge pomoći do tebe…'”

“Danas moramo zaštititi naše mlade, zaštititi Hong Kong, zaštititi Isusa od novih nepravednih sudova”, poručio je pred okupljenima, podsjetivši na mlade koji su masakrirani tijekom prosvjeda na Trgu Tianmen, 4. lipnja 1989. godine.

“Isto se može dogoditi u Hong Kongu, stoga to moramo spriječiti.”

“Probudimo sve, probudimo Crkvu i narod Kraljevstva Božjeg. Izađimo van ponosni, s nadom i bez straha”, zaključio je mladi svećenik.

Povod prosvjeda u Hong Kongu

Prvi prosvjedi u Hong Kongu započeli su u ožujku nakon što su tamošnje vlasti predložile zakon kojim bi se dozvolilo izručenje hongkonških građana Tajvanu, Kini i Makau. Upravo je izručenje Kini postalo kamen spoticanja između vlasti i prosvjednika.

Prosvjednici su smatrali kako moguće donošenje Zakona o izručenju predstavlja veliku ugrozu građanskih sloboda jer omogućuje izručenje optuženika zemlji s duboko problematičnim i autoritarnim pravnim sustavom. Također boje se njegova korištenja u borbi protiv političkih neistomišljenika i kritičara kineskih komunističkih vlasti kao i mogućeg smanjenja neovisnosti koju Hong Kong u odnosu na ostatak Kine ima prema principu “jedna država, dva sustava” (Ujedinjeno Kraljevstvo ustupilo je Hong Kong Kini 1997. godine, nakon potpisivanja sporazuma koji na 50 godina osigurava političku i ekonomsku neovisnost dotadašnje britanske kolonije).

Vlasti su pak tvrdile da je zakon potreban kako Hong Kong ne bi postao sigurno mjesto za kriminalce. Prijedlog je također sadržavao iznimke prema kojoj osobe optužene za religijske i političke zločine ne bi mogle biti izručene. Također, o svakom pojedinom izručenju odlučivali bi hongkonški sudovi. No njihova obećanja nisu uvjerila kritičare zakona.

Nakon višemjesečnih velikih prosvjeda upraviteljica Posebne administrativne regije Hong Kong, Carrie Lam prvotno je odgodila donošenje prijedloga, da bi 7. srpnja Zakon o izručenju proglasila “mrtvim”. No, činjenica je da prijedlog nije formalno odbačen te da riječi upraviteljica Lam nemaju pravnu težinu. Stoga su demonstracije nastavljene do danas, a najavljuje se i njihov nastavak u slučaju da hongkonške vlasti ne ispune pet zahtjeva prosvjednika:

  1. Potpuno povlačenje zakona iz zakonodavnog procesa
  2. Povlačenje izjava koje demonstracije karakteriziraju kao “pobunu” (izraz koji su službene vlasti koristile jedno vrijeme)
  3. Oslobađanje i povlačenje optužnica protiv uhićenih prosvjednika
  4. Osnivanje neovisne komisije kako bi se istražilo policijsko postupanje i primjenjivanje sile tijekom prosvjeda
  5. Ostavka Carrie Lam te omogućavanje univerzalnog glasačkog prava na izborima za Zakonodavno vijeće i Glavnog upravitelja Posebne administrativne regije Hong Kong (pozicija koju trenutno obnaša Carrie Lam)

Tino Krvavica | Bitno.net