Vatikan i Kina obnovili su privremeni sporazum o imenovanju biskupa na još dvije godine, prenosi CNA.

U službenom priopćenju povodom potpisivanja stoji kako su se dvije strane dogovorile oko “produljenja eksperimentalne implementacijske faze” dvogodišnjeg ugovora potpisanog 22. rujna 2018. godine, koji je vezan uz imenovanja biskupa.

“Sveta Stolica smatra inicijalnu primjenu sporazuma – koja je od velike crkvene i pastoralne vrijednosti – pozitivnom, zahvaljujući dobroj komunikaciji i suradnji između dvaju strana po pitanjima o kojima je sklopljen sporazum, te namjerava ići za otvorenim i konstruktivnim dijalogom na dobrobit života Katoličke Crkve i kineskog naroda”, piše u priopćenju.

U tekstu kojega je povodom produljenja ugovora objavio L’Osservatore Romano stoji kako je plod suradnje Vatikana i Kine u proteklih 24 mjeseca imenovanje dvojice novih biskupa pod “regulatornim okvirom stvorenim na temelju sporazuma”. Prema pisanju vatikanskog lista, riječ je o biskupu Antoniju Yao Shunu i biskupu Stefanu Xu Hongweiju, dok su “postupci za nova biskupska imenovanja u tijeku, neki u ranoj, a neki u uznapredovaloj fazi”.

Uz ostalo, L’Osservatore Romano ističe kako je Sveta Stolica svjesna da u Kini još uvijek postoje “brojne situacije velike patnje”, ali i da Vatikan “ne propušta” pozivati kineske vlasti na ostvarenje većeg stupnja vjerskih sloboda. “Put je još dugačak i ne bez poteškoća”, stoji u tekstu.

Produljenje privremenog sporazuma je pohvalio Vatican News, napisavši kako su “Po prvi puta nakon mnogo desetljeća svi kineski biskupi u zajedništvu s rimskim biskupom”, te kako “zahvaljujući implementaciji sporazuma više neće biti nezakonitih ređenja”.

Državni tajnik Svete Stolice, kardinal Pietro Parolin, novinarima je jučer kazao kako je zadovoljan sporazumom, priznavši da u odnosu Kine i Vatikana “postoje mnogi drugi problemi koji nisu predmet ovog sporazuma”.

Kao cilj sporazuma naveo je “jedinstvo Crkve” koje bi trebalo postati “instrumentom evangelizacije”, navodi talijanski Avvenire.

Parolin je kazao i kako će sadržaj sporazuma ostati tajan sve dok je on “privremen”, te da on nije vezan uz diplomatske odnose nego da za cilj ima pitanje imenovanja biskupa.