Crkva ima snažan moralni autoritet i trebala bi otvorenije progovoriti protiv vjerskih progona u Kini, poručio je Državni tajnik SAD-a Mike Pompeo, uoči svog posjeta Vatikanu.

U razgovoru za Catholic News Agency, jedan od najviših američkih dužnosnika istaknuo je kako SAD žele “ohrabriti” crkvene službenike “da koriste taj moralni autoritet kako bi se poboljšali uvjeti svih vjernika, svakako katolika, ali i pripadnika svih vjera” u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu.

Pompeo će Vatikan posjetiti u sklopu šireg putovanja koje uključuje i Hrvatsku, a u središtu Katoličke Crkve susrest će se s Državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom te nadbiskupom Paulom Gallagherom, tajnikom Svete Stolice za odnose s državama.

Kardinal Parolin smatra se glavnim arhitektom privremenog vatikansko-kineskog sporazuma, potpisanog prije dvije godine, te je u nedavnom razgovoru najavio kako se radi na njegovoj obnovi.

S druge strane, njegov američki kolega objavio je 18. rujna u magazinu First Things komentar o odnosima Kine i Katoličke Crkve, poprativši ga kritikom u obliku tweeta: “Ako obnovi sporazum, Vatikan ugrožava svoj moralni autoritet.”

Unatoč tome, Pompeo je u razgovoru za CNA istaknuo važnost crkvene uloge u očuvanju vjerskih sloboda, dodavši kako vjeruje da SAD i Sveta Stolica “imaju zajednički interes u tome da svako ljudsko biće u Kini ima priliku prakticirati svoju vjeru i služiti se svojom savjesti”.

“Naša administracija puno je vremena i energije uložila u promociju vjerskih sloboda diljem svijeta te smatram da Katolička Crkva i Sjedinjene Američke Države dijele želju da se poboljšaju uvjeti za katolike koji žele u Kini prakticirati svoju vjersku tradiciju.”

Američki državni tajnik dodao je kako, suprotno tome, trenutno “svjedočimo enormnom smanjivanju mogućnosti odlaska u crkvu”.

“Stvari koje rade prostorima namijenjenim kršćanskim vjernicima, ono što se događa na zapadu s muslimanskim stanovništvom u Xinjiangu… – gledamo kako situacija postaje sve gora i zato potičemo Vatikan da iskoristi svoj kapacitet moralnog autoriteta i svjedoka kako bi podržao te vjernike.”

“To je razgovor koji uvijek očekujem voditi kad se susrećem s vjerskim vođama diljem svijeta”, istaknuo je Pompeo.

Podsjećamo, portali specijalizirani za život katolika u Kini u više su navrata dokumentirali loše stanje među tamošnjim vjernicima – čak i nakon potpisivanja vatikansko-kineskog sporazuma – poput progona biskupa i vjernika “podzemne Crkve”, rušenja vjerskih objekatamicanja vjerskih obilježja pa čak i izbacivanja vjerskih motiva iz djela klasične književnosti. Posljednji (bizarni) slučaj tiče se navodnog udžbenika “iz profesionalne etike i morala” za strukovne srednje škole u kojima se tvrdi da je Krist kamenovao ženu uhvaćenu u preljubu uz povik: “I ja sam grešnik” (biblijski tekst je, naravno, potpuno suprotan).

Također, kritičari su istaknuli kako su plodovi sporazuma, čiji tekst nije dostupan javnosti, “gotovo nikakvi“. Ni papa Franjo nije izbjegao negativnim reakcijama. Tako je više sekularnih i kršćanskih izvora istaknulo šutnju Svetog Oca po pitanju Hong Konga i tretmana Ujgura u pokrajini Xinjiang.

Podržavatelji sporazuma, poput kardinala Pietra Parolina i nadbiskupa Ante Jozića, premda priznaju da njegovi rezultati nisu iznimni, ističu kako je dogovor potreban za normalizaciju života tamošnje Crkve. Nadbiskup Jozić tako je istaknuo kako “možemo biti zadovoljni da su unazad dvije godine u imenovanjima novih biskupa izbjegnute napetosti, a i rizik, strah, od novih, ilegalnih ređenja biskupa, gdje je kineska država imenovala biskupe po svojoj volji, bez sudjelovanja Vatikana”.

Upravo je u međusobnom priznanju biskupa postignut možda i najveći napredak. Tako je Papa Franjo odmah nakon potpisivanja sporazuma dignuo ekskomunikacije za biskupe koji su ranije imenovani bez papinskog mandata, dok je Kina priznala pet biskupa “podzemne” Crkve.

U razgovoru za CNA, Mike Pompeo istaknuo je kako shvaća da se, bez obzira na dogovore s Pekingom, Crkva susreće s rizicima u Kini.

“Sveta Stolica morat će izbalansirati te rizike i cijenim to. Također, ne znam sa sigurnošću uvjete njihovog dogovora. No mogu vam reći da su se, ako pogledate činjenično stanje na terenu, uvjeti pogoršali. Smanjile su se mogućnosti za vjernike da prakticiraju svoju vjeru. Pomaknuli smo se unatrag.”

“Premda dijalog ima veliko značenje, a ovi pregovori su nevjerojatno kompleksni i važni, sporazum u koji se ulazi trebao bi zapravo dati rezultate koji održavaju bolju situaciju”, poručio je Pompeo, dodavši kako vjeruje da “Sveta Stolica ima jedinstven i poseban kapacitet da tim ljudima olakša život”.

Američki državni tajnik istaknuo je i kako totalitarni i autoritarni režimi “preživljavaju u tami i magli” te da bolji život za ljude koji u njima žive mogu kreirati svjetski moralni autoriteti tako da “svraćaju pozornost na njih”.

“Ono čemu se nadam i što vjerujem da Sveta Stolica namjerava raditi je i dalje bacati svjetlo (…) Postoji duga povijest toga u Crkvi te sam uvjeren da će nastaviti to činiti.”