Sveta Stolica objavila je danas kako su njeni diplomatski predstavnici potpisali “privremeni sporazum” s Narodnom Republikom Kinom kojemu je za cilj regulirati imenovanje biskupa u toj zemlji.

U priopćenju o sporazumu koji je bio očekivan i o kojemu se dosta pisalo ovih dana naglašeno je kako se sporazum referira na “imenovanje biskupa, pitanje koje je od velikog značenja za život Crkve” te “podizanje bilateralne suradnje na svakoj razini”.

Catholic News Agency prenosi izjavu glasnogovornika Svete Stolice Grega Burkea kako je sporazum “početak, a ne kraj procesa dijaloga ljudi koji polaze s veoma različitih stajališta”. Rekao je i kako je “svrha sporazuma pastoralna, ne politička” te kako će dogovor omogućiti “vjernima imati biskupe koji su u zajedništvu s Rimom, ali također priznati od kineskih vlasti”.

Sporazum su u Pekingu potpisali podtajnik u vatikanskom Državnom tajništvu mons. Antoine Camilleri i Wang Chao, zamjenik ministra vanjskih poslova. Istodobno, vatikanski državni tajnik Pietro Parolin objavio je kako je Vatikan poništio ekskomunikaciju za osmoricu biskupa koji su ranije imenovani bez papinskog mandata.

Sve ovo moglo bi konačno dovesti do razrješenja situacije u kojoj je Crkva u Kini podijeljena na “podzemnu” Crkvu vjernu papi i službeno Katoličko patriotsko udruženje kojim upravlja Partija (a koju Vatikan ne priznaje), imenujući biskupe bez suglasnosti Svete Stolice. S druge strane kineske vlasti ne priznaju biskupe koji su zaređeni s podrškom Vatikana.

Detalji sporazuma, nastavlja CNA, nisu objavljeni, ali je jasno da se on temelji na kompromisu u kojem će Vatikan dati određene ovlasti  komunističkim vlastima u imenovanju biskupa, s čime će smanjiti pritisak na “podzemnu” Crkvu koja je u zadnje vrijeme bila pod jakom represijom vlasti nakon niza mjera koje su udarile na vjerske slobode.

Svjetovni mediji poput Wall Street Journala tvrde kako sporazum predviđa veto Svete Stolice na kandidate koje predlaže Peking.

Sporazum će, već je sada potpuno jasno, biti predmet rasprava u razdoblju koje je pred nama. Pojedini uglednici, poput kardinala Josepha Zena, biskupa Hong Konga, ranije su komentirali kako bi takav kompromis s komunistima bio opasna predaja.

Goran Andrijanić | Bitno.net