Danas ujutro odjeknula je tužna vijest kako je Alfie Evans, dječak od 23 mjeseca, preminuo u britanskoj bolnici Alder Hey. Maleni dječak se borio za život praktički od trenutka rođenja, jer mu je vrlo brzo dijagnosticirana teška bolest. U toj hrabroj i teškoj borbi ovim su mu se dana pridružili milijuni ljudi, predvođeni Svetim Ocem, koji su se usprotivili sudskoj odluci da se dječaka isključi s aparata i tako osudi na smrt. Kršćani vjeruju da je, kao što je i papa Franjo naglasio, samo Bog gospodar života i On odlučuje kada će čovjek umrijeti. U nastavku donosimo devet ključnih informacija o ovom teškom slučaju.

1. Kako je dječaku dijagnosticirana bolest?

Alfie Evans je rođen 9. svibnja 2016. godine u Liverpoolu. U dobi od 6 mjeseci pedijatri bolnice Alder Hey ustanovili su da se dječak ne razvija sukladno svojoj dobi. Njegove motoričke sposobnosti tad su bile na razini dvomjesečne bebe. Sredinom 2016. godine Alfie je hospitaliziran zbog kašlja, visoke temperature i nepravilne funkcije jetre. U bolnici je vrlo brzo ustanovljeno kako dječak doživljava epileptičke napade i tada više nije napustio bolnicu. Njegovi roditelji su još u rujnu 2017. godine stupili u kontakt s rimskom bolnicom Bambino Gesù. Rimski liječnici su nakon toga britanskim kolegama ponudili da dječak može nastaviti liječenje u Italiji.

2. Koliko znamo o njegovoj bolesti?

Premda su liječnici konstantno tvrdili kako bolest nije moguće dijagnosticirati, pojedini eksperti vjeruju da je dječak bolovao od Mitohondrijske bolesti, odnosno MDS-a, iste one bolesti od koje je preminuo i Charlie Gard. Sindrom mijelodisplazije (MDS) se odnosi na skupinu poremećaja koji izazivaju tegobe zbog značajnog pada mitohondrijskog DNK. Posljedica bolesti su otkazivanje rada mišića, bubrega i teško oštećenje mozga. Smatra se da je MDS do sada dijagnosticiran kod dvadesetak ljudi u svijetu. Bolest najčešće završava fatalno. Bolesnici umiru kao bebe, ali pojedini pacijenti su doživjeli 15 godina. Za bolest još uvijek nije pronađen lijek, ali određene terapije mogu doprinijeti redukciji simptoma.

3. Tko su Alfiejevi roditelji?

Tom Evans i Kate James su rođeni u Liverpoolu, a roditelji malenoga Alfieja su postali u svojim dvadesetima. Dječakov otac Thomas Evans je posljednjih mjeseci, koliko je trajala intenzivna borba za dječakov život, imao nekoliko vrlo emotivnih govora i hrabrih poteza. Kada je prizivni sud odbacio njihovu žalbu i odlučio da dječak ne može nastaviti liječenje u Italiji, otac je sljedećeg jutra izjavio kako “njihova borba neće prestati“.

Na jednoj sudskoj raspravi se pozvao na Deset Božjih zapovijedi. Nekoliko sati prije dječakove smrti, Thomas Evans je zamolio javnost da se vrati svojim svakodnevnim životima kako bi roditelji uspostavili odnos s bolnicom. Pretpostavlja se kako je retoriku promijenio zbog objava na društvenim mrežama u kojima je javnost kritizirala bolnicu i „zlostavljala liječnike“ Alder Heya.

4. Kako se odvijala pravna bitka za dječakov život?

Cijelu 2017. godinu Alfie je proveo u bolnici, spojen na aparate za održavanje života, ali bez ikakvog napretka. Dana 19. prosinca bolnica Alder Hey je od Vrhovnog suda zatražila dozvolu da dječaka skinu s aparata za održavanje života. Tvrdili su kako „daljnje održavanje na životu ne bi bilo u dječakovom interesu“ te da „nastavak liječenja ne bi bio zakonit niti human“. Liječnik, koji je bio zadužen za Alfieja, izjavio je kako za dječaka nema nade te da se on nalazi u vegetativnom stanju zbog “određene degenerativne neurološke bolesti koju nije bilo moguće utvrditi”.

Dječakov otac Thomas Evans nije prihvatio ovakvo obrazloženje i konstantno je tvrdio kako ga dječak prati pogledom. „Svojim pogledom mi je govorio da treba pomoć“, izjavio je Thomas Evans. Krajem veljače ove godine Visoki sud je presudio kako su pretrage pokazale da se dječakov mozak neće oporaviti. Nakon toga je sudac Justice Hayden izjavio: „Zadovoljan sam što mogu potvrditi kako podrška dječaku ventilacijom više nije u njegovom najboljem interesu“.

Krajem veljače roditelji su uložili žalbu na ovu presudu, nakon čega je viši sud zaključio kako je sudac Hayden bio temeljit te kako svi medicinski dokazi pokazuju da je Alfie Evans u stanju duboke kome. Dana 20. ožujka roditelji su se obratili Vrhovnom sudu Ujedinjenog kraljevstva koji je odbacio žalbu. Mišljenje o slučaju iznio je i rimokatolički bioetički centar Anscoeme koji je ukazano na sličnost sa slučajem Charlieja Garda.

Izjavili su kako se liječnike ne bi smjelo prisiljavati da nastavljaju s tretmanom za kojeg smatraju da djetetu nanosi više štete nego koristi. Ipak, bili su stava da bi roditeljima koji nose primarnu odgovornost za dijete, trebalo dopustiti da ga premjeste u drugu bolnicu, ako sam proces premještanja ne bi proizveo dodatni rizik za dijete. Dječakov otac je tada rekao kako on i supruga nisu spremni pustiti Alfieja da umre te kako će preokrenuti svaki kamen kako bi mu pomogli.

5. Podrška pape Franje

Sveti Otac je u srijedu, 18. Travnja, objavio tweet u kojem je napisao: “Iskreno se nadam da će se učiniti sve nužno kako bi se suosjećajno nastavilo pratiti malenoga Alfieja Evansa i da će se čuti duboka patnja njegovih roditelja. Molim za Alfieja, za njegovu obitelj i za sve uključene osobe.” Dječakov otac se uskoro susreo s papom Franjom u Vatikanu i opisao situaciju. „Ako Vaša Svetost pomogne našem djetetu, potencijalno ćete spasiti budućnost i druge djece u UK-u, posebice one s poteškoćama u razvoju“, rekao je tom prilikom Tom Evans.

Papa se tijekom audijencije osvrnuo na slučaj i pozvao na molitvu za Alfieja. Sveti Otac je okupljenima poručio kako je „naša dužnost učiniti sve kako bismo sačuvali život“. „Želio bih ponoviti i snažno potvrdio da je jedini gospodar života, od početka do prirodnog kraja, Bog“, istaknuo je Sveti Otac.

6. Kako je maleni Alfie postao talijanski državljanin?

Prošloga ponedjeljka je talijanska vlada Alfieju Evansu odobrila talijansko državljanstvo. „Talijanska vlada nada se kako će talijansko državljanstvo omogućiti djetetu trenutni premještaj u Italiju”, priopćilo je talijansko ministarstvo vanjskih poslova. Pretpostavlja se da je ovu odluku, koju je javnost dočekala s oduševljenjem, potaknuo sam Papa.

7. Skidanje s aparata za održavanje na životu

U ponedjeljak navečer, istoga dana kada je Alfie Evans dobio talijansko državljanstvo, britanski Vrhovni sud potvrdio je odluku liječnika liverpoolske bolnice da malenog Alfieja skinu s aparata i tako okončaju njegov život. To je učinjeno u kasnim večernjim satima. Uz dječaka su boravili njegovi roditelji, koji su na Facebooku objavili snimku koja prikazuje dječaka kako odgovara na vanjske podražaje, žmirka očima, osvrće se po sobi i samostalno diše. Sljedećeg dana u Liverpoolu su se pojavile talijanske liječničke ekipe, spremne za transport dječaka u Rim.

8. Tko je sve podržao Alfiejevo pravo na život?

Javnu podršku uputio je predsjednik Poljske Andrzej Duda koji je napisao: „Alfie Evans mora biti spašen! Njegovo hrabro malo tijelo je dokazalo kako čudo života može biti jače od smrti. Možda je potrebno samo malo dobre volje od strane onih koji donose odluku. Alfie, molimo za tebe i tvoj oporavak“. Pola Europe je zbog dječaka prosvjedovalo i potpisivalo peticije. Brojni talijanski i poljski političari su podržali njegovu borbu za život, a u Rimu je organizirano molitveno bdjenje za hrabrog dječaka.

9. Konačna odluka od dječakovoj sudbini

Nakon što je dječak skinut s aparata, njegovi roditelji su sljedećeg dana pokušali posljednji put ukinuti presudu. Prizivni sud u Londonu je uništio posljednju nadu i odbio zahtjev da se Alfieju dopusti transfer u Rim. Tri suca prizivnog suda odbila su sve žalbe odvjetnika obitelji Evans i potvrdila raniju odluku suca Vrhovnog suda Anthonyja Haydena. Alfiejevo hrabro srce je nastavilo kucati još nekoliko dana, a ugasilo se sinoć u 3 sata i 30 minuta po našem vremenu. Informaciju je potvrdio Alfiejev otac, Tom Evans, koji je na Facebooku napisao: “Moj gladijator je spustio svoj štit i dobio krila… srce mi je potpuno slomljeno”.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net