Roditelji teško bolesnoga dječaka Alfieja Evansa odlučili su se ponovno vratiti na sud kako bi pokušali ukinuti jučerašnju sudsku presudu koju je sudac Anthony Hayden opisao „kao posljednje poglavlje u priči o ovom izuzetnom dječaku“, donose britanski mediji. Roditelji Tom Evans i Kate James će uložiti žalbu na jučerašnju odluku prema kojoj njihov sin ne može biti transportiran na daljnje liječenje u rimsku bolnicu.

Glasnogovornica Christian Legal Centra, organizacije koja zastupa dječakove roditelje, potvrdila je kako će se o ovome predmetu na žalbenom sudu raspravljati danas poslijepodne. Sudac Hayden je jučer izjavio kako su medicinski stručnjaci zaključili da je daljnje liječenje dječaka uzaludno te da transport u Rim nije u njegovu interesu. Jednog člana Christian Legal Centra, inače studenta prava, sudac je opisao kao „fanatičnog i obmanutog mladića koji je zbog nepoštivanja suda riskirao zatvorsku kaznu“.

Alfie Evans je pobijedio liječničke prognoze, jer još uvijek samostalno diše, bez obzira na to što je u ponedjeljak navečer skinut s aparata za održavanje na životu. Unatoč tomu, sudac Hayden je jučer na sudu odbacio tvrdnje kako je Alfiejevo zdravstveno stanje bolje, a njegovim je roditeljima poručio kako bi trebali odlučiti hoće li dječaka preseliti u hospicij ili vratiti kući.

„Alfie je već mogao biti u Italiji. Svi znamo da je zrakoplov spreman i da je talijanska liječnička ekipa doputovala u Liverpool“, izjavio je Tom Evans. Dodao je kako su u grad doputovali i njemački liječnici koji mu također žele pomoći. Profesor doktor Nikolaus Haas, voditelj pedijatrijske kardiologije Sveučilišne bolnice München, tvrdi kako dječaku treba omogućiti liječenje na drugom mjestu. „Ovdje se ne radi o tomu je li to medicinski ispravno ili nije. Ovo je etičko pitanje. Mi u Njemačkoj smo iz naše povijesti naučili kako se neke stvari s pacijentima koji su u potrebi jednostavno ne rade. Moramo im pružiti podršku“, izjavio je profesor Haas za Radio BBC.

Inače, pred bolnicom se u znak podrške roditeljima i dalje okupljaju brojni građani. Poljski predsjednik Andrzej Duda na Twitteru je napisao: „Alfie Evans mora biti spašen! Njegovo hrabro malo tijelo je dokazalo kako čudo života može biti jače od smrti. Možda je potrebno samo malo dobre volje od strane onih koji donose odluku. Alfie, molimo za tebe i tvoj oporavak!“

Rašeljka Zemunović | Bitno.net