Jučer oko devet sati navečer maleni Alfie Evans je skinut s aparata, ali je jutro dočekao u relativno dobrom stanju. Njegovi roditelji, Tom i Kate, cijelo vrijeme borave uz dječaka i ne napuštaju njegovu bolničku sobu. Otac Tom je još jučer na Facebooku objavio snimku u kojoj potvrđuje da je njegov Alfie skinut s aparata. Video prikazuje dječaka kako odgovara na vanjske podražaje, žmirka očima i osvrće se po sobi.

Catholic Herald javlja da je dječak jutro dočekao na životu. „Dječak već devet sati samostalno diše. U jednom trenutku je njegova majka legla pokraj njega. Svi govore kako dječak previše trpi. Ali, pogledajte ga sada. Više nije na respiratoru i ne trpi“, objasnio je Tom Evans danas ujutro u emisiji Good Morning Britain na ITV-u.

Dječakov otac je nadodao kako ga je bolnica punih šest sati ostavila bez hrane, vode i kisika. „Alfie je još živ i relativno dobro, ali moramo napraviti sve što je u našoj moći kako bi ga što prije ponovno priključili na aparate“, kaže Tom Evans.

Dječak je skinut s aparata nakon što je sudac Anthony Hayden odbio promijeniti svoju odluku. Alfie je najprije trebao biti skinut s aparata jučer u podne, ali je termin naknadno prebačen za 2 i 30. Nakon toga je naknadno pomaknut jer je talijanska vlada odobrila dječaku talijansko državljanstvo kako bi ubrzala dječakov transfer u rimsku bolnicu Bambino Gesù. Potom je uslijedio konferencijski telefonski poziv u kojem su sudjelovali sudac Hayden, talijanski veleposlanik u Velikoj Britaniji, vodstvo bolnice i dječakovi roditelji. U razgovoru su trebali odlučiti može li Alfie, sada kao talijanski državljanin, napustiti bolnicu i otputovati u Rim. National Catholic Register je od izvora bliskih roditeljima doznao kako je sudac odbacio svaki argument i odbio prihvatiti zahtjev dječakovih roditelja.

Tom Evans je pozvao javnost na molitvu za njegova sina: „Snažno molite za obranu života našeg nevinog malog djeteta. On je nevjerojatan.“ Nekoliko sati prije nego što je sudac Hayden donio odluku da se Alfie isključi s aparata papa Franjo je preko Twittera apelirao da se dječaku omogući nastavak liječenja u drugoj bolnici. „Dotaknut molitvom dječakovih roditelja i neizmjernom solidarnošću koja se pokazuje malom Alfieju Evansu, ponovno vas pozivam da osjetite patnju njegovih roditelja i ispunite njihovu želju za traženjem novih načina liječenja“, napisao je Sveti Otac.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net