“Talijanski ministar vanjskih poslova Angelino Alfano i ministar unutarnjih poslova Marco Minniti dali su državljanstvo malom Alfieju. Talijanska vlada nada se kako će talijansko državljanstvo omogućiti djetetu trenutni premještaj u Italiju”, priopćilo je talijansko ministarstvo vanjskih poslova, a objavila ANSA.

Vijest koja je prije nekoliko trenutaka odjeknula u javnosti, izazvala je oduševljenje i radost na licima mnogih koji diljem svijeta prate slučaj malenog Alfieja Evansa, budući da je maleni Alfie danas u 14 sati trebao biti skinut s aparata. Čini se kako je zbog promjene termina skidanja s aparata odvjetnički tim obitelji Evans uspio osigurati privremenu odgodu, budući da se odluka nadležnog suda odnosila na točno određeno vrijeme. Zbog pomicanja termina bit će potrebna nova sudska odluka, no odluka talijanskih vlasti o davanju državljanstva mogla bi promijeniti razvoj događaja.

Tijekom čitavog dana ispred bolnice se nalaze brojni prosvjednici, tražeći od mjerodavnih vlasti da dopusti djetetov premještaj u rimsku papinsku bolnicu Bambino Gesù čija je ravnateljica Mariella Enoc jutros doputovala u Liverpool kako bi razgovarala s upravom bolnice. Spomenimo kako je ravnateljica Enoc od pape Franje dobila odriješene ruke da učini sve što je potrebno kako bi se malenom Alfieju omogućio nastavak medicinskog tretmana u rimskoj bolnici.

Podsjetimo, jednogodišnji Alfie boluje od nepoznate bolesti koja progresivno uništava njegov mozak, ali njegovi roditelji ne odustaju od borbe za život svoga sina. S vatikanskom bolnicom Bambino Gesù već su dogovorili njegov premještaj, no engleski liječnici ne žele pustiti dječaka jer smatraju da bi mu premještaj uzrokovao nepotrebnu patnju. Prije nekoliko dana Alfiejev otac susreo se s papom Franjom i zamolio ga za pomoć, a Sveti je Otac tijekom opće audijencije rekao kako je “naša dužnost učiniti sve kako bismo sačuvali život”.

Talijanski biskup Francesco Cavina, koji je dogovorio susret Alfiejeva oca i pape Franje, odluku bolnice smatra “potpuno nelogičnom”.

“Roditelji žele prebaciti svoje dijete iz jedne bolnice u drugu. Ne razumijem zašto se to onemogućava. Ako ne može doći u Italiju, onda neka ga prebace u drugu englesku bolnicu. Teško je razumjeti ovakvu odluku”, kazao je mons. Cavina.

“Život našeg sina nije uzaludan… Mi ga volimo i cijenimo. Postoje ljudi koji ga žele liječiti, a država nam govori kako mu ne vrijedi dati priliku”, izjavili su razočarani roditelji.

Spomenimo kako je Europski sud za ljudska prava danas odbacio slučaj Alfieja Evansa.

“Možemo vidjeti dvije stvari: preciznu pravnu odluku koja ne uzima u obzir nikakve primjedbe, niti one s najviše razine, niti onu Papinu, a niti roditelja i koja čak odbacuje i znanstvene argumente. Također, vidimo jedan ekonomski odnos prema životu koji zbog visokih troškova odbacuje pomoć onome tko bi mogao umrijeti”, kazao je umirovljeni predsjednik Papinske akademije za život mons. Elio Sgreccia, komentirajući slučaj Alfieja Evansa.

I dok danas svi mediji izvještavaju o rođenju novoga sina britanskog princa Williama i vojvotkinje Kate u bolnici u Londonu (na čemu im, naravno, čestitamo), tek poneki mediji izvijestit će o borbi za život malog Alfieja u jednoj drugoj bolnici Ujedinjenog Kraljevstva, onoj u Liverpoolu.

I dok pratimo razvoj događaja, spomenimo se u svojim molitvama malenog Alfieja i njegovih roditelja kao i svih odgovornih koji su uključeni u ovaj slučaj.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net