Dvadeset trogodišnja Sheynnis Palacios ušla je prošle subote u povijest kao prva predstavnica Nikaragve koja je pobijedila na natjecanju za miss svijeta.

Palacios ne krije da je katolkinja, što je hrabar čin u zemlji u kojoj je Katolička Crkva pod neprekidnim udarom vlade predsjednika Daniela Ortege koji je zatočio biskupa Rolanda Álvareza te prisilno zatvorio cijeli niz katoličkih institucija.

“Ja sam kršćanka, katolkinja, i molitva čini da se osjećam dobro… Kada zahvaljujem Bogu, to je zato što ova kruna nije moja, ona je za Njega. Ona je također za sve ostale predstavnice kao i za moju zemlju i obitelj“, kazala je Palacios u razgovoru za ABS-CNB News nakon pobjede.

“Jednostavno sam sretna zbog svoje zemlje. Ovo je pobjeda za nas, moj narod… U mojoj zemlji ljudi izlaze na ulice i slave ovakve trenutke sa zastavom… To nam pruža zadovoljstvo, pruža nam nadu, pruža nam pravu pobjedu”, dodala je Palacios.

U cijelom nizu nasrtaja vlasti na Crkvu u Nikaragvi, prošlog mjeseca se dogodio jedan od rijetkih koraka prema naprijed kada su nakon pregovora sa Svetom Stolicom na slobodu puštena dvanaestorica svećenika te poslana u Vatikan.