Nikaragvanska diktatura izvijestila je da je oslobodila 12 utamničenih svećenika i poslala ih u Vatikan nakon što je postignut dogovor s vlastima Katoličke Crkve, izvijestio je CNA.

U priopćenju za javnost od 18. listopada, Ortegin režim objavio je da je do oslobađanja svećenika došlo “nakon plodonosnih razgovora sa Svetom Stolicom”.

Vlada je u priopćenju navela da je dogovor postignut “uz zalaganje visokih vlasti Katoličke Crkve u Nikaragvi i Vatikanu”.

Skupinu će primiti “osoblje Državnog tajništva Svete Stolice”, istaknuto je u priopćenju.

Među oslobođenim svećenicima ne nalazi se biskup Rolando Álvarez koji je u veljači ove godine osuđen na 26 godina i četiri mjeseca zatvora.

Tiskovni ured Svete Stolice u današnjem je priopćenju potvrdio da je Vatikan zamoljen da primi svećenike.

“Mogu potvrditi da je Sveta Stolica zamoljena da primi 12 svećenika iz Nikaragve koji su nedavno pušteni iz zatvora. Sveta Stolica je pristala; bit će primljeni od strane službenika Državnog tajništva u poslijepodnevnim satima i smješteni u neke od objekata Rimske biskupije”, stoji u izjavi Mattea Brunija, ravnatelja Tiskovnog ureda.

Bivši politički zatvorenik, Felix Maradiaga, u izjavi za ACI Prensu izrazio je “duboku radost zbog oslobađanja nepravedno zatočenih pastora”.

Ipak, izrazio je zahtjev “za oslobađanjem biskupa Rolanda Alvareza iz biskupije Matagalpa i brojnih drugih političkih zatvorenika koji su ostali u pritvoru”. Ova grupa bi se mogla sadržavati više od 80 osoba.