Prije nekoliko godina pročitala sam jedan citat sluge Božjeg Fultona Sheena, velikog televizijskog evangelizatora i pisca velikog broja djela, i citat me potaknuo na razmišljanje o tome kako današnje slobodne žene mogu imati izniman utjecaj na muškarce u svome životu. Citat slijedi ovako:

„Razina svake civilizacije u velikoj je mjeri razina njezinih žena. Kad muškarac voli ženu, mora je postati dostojan. Što je ona kreposnija, što je njezin karakter plemenitiji, što je ona više posvećena istini, pravdi i dobroti – muškarac mora još više težiti biti je dostojan. Povijest civilizacije mogla bi se napisati u okvirima razine njezinih žena.”

U suprotnosti današnjoj kulturi veza za jednu noć, citat nadbiskupa Sheena šalje moćnu poruku ženama cijeloga svijeta, koja nas potiče da junački prihvatimo krepostan život, i tako postavimo standard za cijelu civilizaciju. Tako mi žene možemo u velikoj mjeri utjecati na to da muškarci postanu plemenitiji, i da tako jačaju karakter, krepost, istinu, pravdu i dobrotu.

Kao slobodna žena, vidjela sam mnogo toga o današnjim ljubavnim vezama, i mogu s pravom reći da je teško. Mnoge moje prijateljice, slobodne žene, žale se kako je danas teško naći dobroga muškarca, i istovremeno nastojati biti dobre žene u kulturi prožetoj promiskuitetom i sekularnim feminističkim pokretom. No nadbiskup Sheen ipak poziva sve žene da se drže Božjih zapovijedi.

Žene često ne prepoznaju svoju pravu vrijednost kao djece Božje, pa gaze svoje vrijednosti i dostojanstvo kako bi osjećale da ih muškarci u njihovom životu cijene i „vole”. Ne prepoznajući svoju vrijednost, da su u Božjim očima „dragocjenije od bisera” (Izr 3,15), žene propuštaju priliku rasti u osobnoj svetosti, a muškarcima u svom životu oduzimaju nešto čemu bi mogli težiti.

Mnogo žena živi kreposnim životom, no mnogo ih je koje su se udaljile od onoga što Bog želi za nas, i koje pate i zbunjene su jer ne žive prema Božjoj volji. Kad se to dogodi, letvica za muškarce se ne diže, nego spušta. U Izr 31,10 Biblija govori o jedinstvenim darovima žene čije kreposne osobine nadahnjuju njezinu obitelj. Govori o njoj kao o onoj u koju se „muževljevo srce uzda”, onoj koja „čini dobro, a ne zlo”, i koja „opasuje snagom bedra svoja, i živo miče rukama”. U Izr 31,28 njezin muž i djeca „podižu se i sretnom je nazivaju”, a muž je hvali zbog njezinih plemenitih osobina.

Nažalost, današnji mediji i kultura nude malo toga što potiče takve vrline. Popularnost knjiga poput „Pedeset nijansi sive”, časopisa poput Cosmopolitana i serija poput „Seksa i grada” predstavljaju zbunjujuće slike ženskosti, gdje su zavođenje, nečedna odjeća i seksualne dvosmislice prikazane kao norma. Žene često usvajaju takve nemoralne poglede, ne razmišljajući o posljedicama za sebe, svoje veze i društvo u cjelini.

Pored toga, čini se da u današnjoj kulturi ne prestaju napadi na ulogu koju je Bog namijenio muškarcima. Omalovažavajuće reklame i serije naveliko promiču prikaze muškaraca kao nespretnjakovića, nesposobnih biti glave obitelji, budući muževi, očevi ili dečki. Prije nekoliko desetljeća bilo je posve suprotno – muškarce se uglavnom smatralo sposobnima, i poštovalo ih se kao uzore, ljude koji se brinu za svoje obitelji.

Jim Caviezel, poznat po ulozi Isusa u filmu Mela Gibsona Pasija, rekao je sljedeće o svojoj supruzi Kerri: „Oženjen sam ženom koja je mnogo bolja od mene. Velika je sreća što smo skupa, i znam da ću s njom biti sretan do kraja života.” Čini mi se da je u duboko u srcima muškaraca cijeloga svijeta želja da upoznaju ženu koja ih potiče na više kreposti, dobrote i svetosti, i s kojom bi se smatrali sretnima što su skupa. Traže li to svi muškarci? Ne, nisu svi, ali sigurna sam da mnogi jesu.

Sheen je tvrdio da u svakom društvu žene postavljaju standard za civilizaciju. U svojoj popularnoj emisiji iz 1950-ih, „Život vrijedi živjeti”, jednom je izjavio da „pošten i plemenit muškarac nastoji zaslužiti ljubav kreposne i plemenite žene, i kulturni barometar moralne iznimnosti nalazi se isključivo u junačkom nastupu i stavu kreposnih žena”. Također je stalno pokazivao na savršen primjer, osobu koja bi ženama trebala biti uzor. Ugledajući se na Mariju, Majku Božju, i u njoj pronalazeći tajnu življenja svoje istinske ženskosti s dostojanstvom i duhovnim napretkom, možemo i muškarce u svojoj okolini nadahnuti na plemenitiji, kreposniji, vjerom ispunjeniji život i ljubav.

Izvor: Catholic Exchange | Prijevod: Ana Naletilić

Članak je preveden i objavljen uz dopuštenje urednika portala Catholic Exchange. Sva prava pridržana.