Katherine Hancock Ragsdale, svećenica Episkopalne Crkve u SAD-u i deklarirana lezbijka, imenovana je na čelo Nacionalne federacije za pobačaj (NAF), nakon što je od rujna 2018. služila na mjestu privremene predsjednice te organizacije.

“Drago nam je što možemo priopćiti da će Katherine ostati u NAF-u kao naša predsjednica i direktorica”, izjavila je Sue Carlisle iz upravnog odbora, dodavši kako je “u kratko vrijeme u NAF-u Katherine demonstrirala nepokolebljivu predanost u služenju članovima”.

U službenom priopćenju povodom imenovanja stoji kako se Ragsdale “javno zauzimala za pravo na pobačaj, LGBTQ jednakost te javne politike koje utječu na žene i obitelj”.

“Svjedočila je pred američkim Kongresom te brojnim državnim zakonodavnim tijelima o važnosti pristupa abortusu te je 2004. sudjelovala kao govornica na Maršu za živote žena u Washingtonu. Prije no što se pridružila NAF-u, služila je 17 godina (od čega devet kao predsjednica) u nacionalnom odboru Religijske koalicije za reproduktivni izbor.”

U priopćenju stoji i kako je Ragsdale “propovijedala o abortusu kao blagoslovu” te više od 35 godina pomagala “pružateljima usluge pobačaja”.

Sama svećenica o svom novom angažmanu rekla je: “Pružatelji usluge abortusa su moji heroji i moderni sveci. Velika je čast moći služiti i pomagati članovima NAF-a u njihovom pružanju suosjećajne zdravstvene njege usred sve većih izazova i napada.”

Ragsdale se inače 2011. “udala” za još jednu svećenicu Episkopalne Crkve, vlč. Mally Lloyd, a ceremoniju je predvodio episkopalni biskup M. Thomas Shaw.

Episkopalna Crkva u SAD-u smatra se jednom od najliberalnijih svjetskih religijskih zajednica. Episkopalna Crkva, koja pripada široj Anglikanskoj zajednici i s čijim je konzervativnijim dijelom bila u sukobu posljednjih godina, dopušta ređenje žena te osoba s LGBT tendencijama.

Premda se ta vjerska zajednica službeno protivi abortusu kao “sredstvu kontrole rađanja, obiteljskog planiranja, spolne selekcije” te zbog sličnih razloga, također smatra neprihvatljivim svako zakonsko ograničenje pobačaja na državnoj ili saveznoj razini.

Podsjetimo, Katolička Crkva protivi se pobačaju te naučava da je svaki začeti život svet zbog čega ga treba štititi i njegovati. Također, u Zakoniku kanonskog prava Katoličke Crkve stoji da “tko sudjeluje u vršenju pobačaja, upada, ako dođe do učinka, u izopćenje unaprijed izrečeno”.

*Pročitajte više: Američki ginekolog: Nemam problema reći da ubijam bebu ako je u majčinoj maternici

Tino Krvavica | Bitno.net