Britanska televizijska kuća BBC nedavno je objavila dokumentarni film naslova “Američki rat za pobačaj”, u kojem se pozabavila nastojanjima da se u 12 saveznih američkih država uvedu zakoni koji bi ograničili pravo na pobačaj.

Jedan od sugovornika kojeg je novinarka Hilary Andersson intervjuirala je i ginekolog LeRoy Carhart koji vrši kasne pobačaje.

Ono što dr. Carharta razlikuje od većine drugih ginekologa koji vrše pobačaje jest činjenica da se ne ustručava koristiti riječ ‘beba’, umjesto fetus ili embrij, za nerođeno dijete kojemu oduzima život.

“Zanimljivo je da koristite riječ ‘beba’, zato što je mnogi ginekolozi koji vrše pobačaje ne žele koristiti. Umjesto toga reći će ‘fetus’, zato što ne žele priznati da je riječ o životu”, primjećuje u intervjuu Andersson (isječak pogledajte ovdje).

“Ja mislim da je to beba”, odgovora Carhart, “i tu riječ koristim sa svojim pacijentima.”

“I nemate problema s ubijanjem bebe?” odvraća novinarka.

“Apsolutno ne. Nemam problema ako je u majčinoj maternici”, zaključuje Carhart.

Prema izvještaju Christian Institutea, u nastavku razgovora ovaj američki ginekolog objašnjava kako kasne pobačaje nad bebama vrši samo zbog ozbiljnih ‘zdravstvenih razloga’ u kojima se majka može naći. No, kako sam priznaje, riječ ‘zdravstvenih’ tumači na vrlo širok i nejasan način.

Dr. Cahart je rekao novinarki kako “financijsko zdravlje” i “društveno zdravlje”, također ulaze u kategoriju “medicinskog zdravlja”, te da je ukupna lista “vrlo, vrlo velika”.

Iako je odbio komentirati do kojeg je tjedna spreman izvršiti pobačaj, na inzistiranje novinarke ustvrdio je kako za “fetus nema razlike je li rođen ili ne”.

Na drugom mjestu u intervjuu, Cahart je opisivao kako zdrobi glavu djeteta prije nego što ga ukloni iz maternice.

Nakon što je novinarka izrazila svoju zapanjenost tako realističnim opisom, Cahart joj je odgovorio: “Da, ali morate znati da je ta beba već mrtva 48 sati. Nije da drobimo živu lubanju.”

Andersson je, prema izvještaju, bila prisutna i na jednom pobačaju 17 tjedana starog i 12 cm dugačkog nerođenog djeteta.

Vidno uzrujana otklonila je pogled i rekla: “Razmišljati o pobačaju akademski, jedna je stvar. Gledati proceduru je nešto sasvim drugačije.”

“Smatram da je bez obzira kakvo imate osobno mišljenje o pobačaju ovo jako teško gledati. Meni je ovo jako teško gledati.”

Ivo Džeba | Bitno.net