Novi ministar zdravlja Milan Kujundžić dao je svoj prvi intervju kao novi šef zdravstvenog resora, te progovorio o temama abortusa, molitvenoj inicijativi 40 dana za život te tableti za dan poslije.

U razgovoru za televizijsku postaju N1 tako je Kujundžić ponovio onu istu konstrukciju koju smo mogli čuti i ranije od njega:

“Osobno sam protiv abortusa, ali i protiv zabrana.”

Pojasnio je i zašto je protiv njih.

“Jer ne donose rješenje, već samo više izgubljenih života, kako djece tako i majke. Potrebno je educirati djevojke, a država im treba dati psihološku i materijalnu potporu, da se nijedna majka ne boji začeti dijete”, rekao je.

Novi ministar zdravlja progovorio je i molitvenoj inicijativi 40 dana za život te izjavio kako je “okupljanje pred bolnicama malo nespretno”.

“Vjera je duhovno bogatstvo svakog čovjeka. Duhovna komponenta je važna i treba je sačuvati, no postoje mjesta gdje ne treba iznositi molitve. Molitvene zajednice apsolutno podržavam, ali okupljanje pred bolnicama je malo nespretno”, rekao je.

Odgovarajući na pitanje “je li tu riječ o pritisku na pacijente”, Kujundžić je odgovorio:

“Mislim da se zapravo pacijenti u svojoj boli ne obaziru na nešto što drugi rade – moliti u nekoj nakani je važnije od mjesta na kojem se moli. Mi, recimo, možemo moliti za Siriju u ovom studiju ili na Sljemenu.”

Kujundžić je ponovio kako je vjernik te da za njega to znači “raditi u skladu s univerzalnim vrednotama”.

Upitan što misli o “tabletama za dan poslije”, Kujundžić je ponovio kako “zabrane neće ništa donijeti”.

“Mi ne možemo zaustaviti procese – žene koje su odlučile to uzeti, uzet će”, rekao je.

Međutim, ono što ministar nije rekao jest kako nije nimalo svejedno hoće li tablete o kojima je riječ i koje imaju abortivno djelovanje biti dostupne u slobodnoj prodaji, pa i maloljetnicama, kako je sada slučaj ili će biti izdavane na recept, pod nadzorom liječnika, kako je to bilo prije.

Sudeći prema njegovim izjavama, Kujundžić nema namjeru promijeniti smjer kojim je krenuo njegov prethodnik Dario Nakić i kojim je prodaja tableta za dan poslije potpuno liberalizirana. Ono što je apsurdno jest da se to dogodilo za vladavine “demokršćanske” stranke, dok se nije događalo niti u vrijeme vladavine vlade Zorana Milanovića.

A što se tiče njegove besmislene konstrukcije “nisam za pobačaj, ali niti za zabrane”, koju nažalost konzervativni političari u ovoj zemlji ponavljaju poput papagaja – naš portal je već pisao o etičkoj, logičkoj, pa i političkoj ispraznosti te fraze (pročitaj OVDJE).

Nadalje, iskustva zemalja koje su zabranile pobačaj, poput Čilea, pokazala su kako ta zabrana nikako ne mora povećati smrtnost majki niti djece pri porođaju, kako to Kujundžić tvrdi (više o tome OVDJE).

Kao najbolji odgovor što dobroga zabrana pobačaja može donijeti, možda bi trebalo ponoviti životnu priču poznatog nogometaša Cristiana Ronalda. Njemu je spasila život. Pročitajte o tome OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net