1366239-Bez-recepty-dostepny-bedzie-tylko-preparat-EllaOne-Do-wydania-innych-tego-typu

Kontroverzni medicinski preparat ellaOne, to kontraceptivno i abortivno sredstvo koje zovu ‘tableta za dan poslije’ i koje se od svibnja može kupiti bez recepta u hrvatskim ljekarnama, uopće nije moralo biti prodavano u Hrvatskoj na takav način, a hrvatsko je ministarstvo zdravlja, da je željelo, moglo to spriječiti bez ikakvih pravnih nesuglasica s europskim institucijama.

Gore navedeno potvrdila je i sama Europska komisija u odgovoru na pitanje poljskog eurozastupnika Mareka Jureka. Jurek, član parlamentarnog kluba Europskih reformista i konzervativaca, postavio je pitanje o tome Komisiji i tražio jasan odgovor – imaju li zemlje članice obvezu osiguravati prodaju abortivnih i kontraceptivnih sredstava?

Jurek je, inače, bio među 15 zastupnika koji su već ranije, u veljači, postavili slično pitanje. Tada su, o čemu je pisao i portal Narod.hr, dobili odgovor kako “direktiva neće imati utjecaj na primjenu nacionalnog zakonodavstva ili ograničenje  prodaje, distribucije ili uporabe medicinskih proizvoda poput kontraceptiva ili abortivnih sredstava“.  Iako se taj odgovor mogao iščitati kao poruka da države članice nemaju obvezu bezreceptne prodaje, pojedina tumačenja, među njima i ono Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode, naglašavalo je kako Hrvatska kao država koja u trenutku izdavanja direktive nema zakone koji ograničavaju prodaju kontraceptivnih sredstava – tu obvezu ima.

Jurek je zbog takvih dvojbi koje su se vjerojatno javile i u Poljskoj krajem travnja zajedno s zastupnikom Kazimierzom Ujazdowskim ponovno postavio Komisiji isto pitanje, a potom je dobio odgovor, datiran na 27. srpnja 2015., koji je opet potpisao Litvanac Vytenis Andriukaitis, europski povjerenik za zdravstvo i sigurnost hrane. Odgovor koji je ovaj put precizniji.

“Europsko zakonodavstvo prepoznaje osjetljivost pitanja prodaje abortivnih i kontraceptivnih sredstava. To je razlog što, primjerice, pravilnik o reguliranju prodaje medicinskih proizvoda u članku 13. definira: Zemlje članice moraju imati mogućnost zabrane na svom teritoriju uporabe medicinskih sredstava koje ugrožavaju objektivno definirane koncepte javne politike i javnog morala”, stoji u odgovoru povjerenika Andriukaitisa.

Potom se jasno naglašava:

“Kontraceptivna i abortivna sredstva dio su specijalnog režima definiranog Direktivom 2001/83/EC koja omogućuje država članicama da za ove proizvode uvedu restriktivne mjere. Ta mogućnost postoji i za one medicinske proizvode koji su odobreni centraliziranim postupkom”.

Europski povjernik, dakle, jasno poručuje kako svaka država članica može uvesti, ako to želi, restrikcije za distribuciju i prodaju kontraceptivnih sredstava, pa i onih koje e odobrila i preporučila Europska komisija, kao što je to slučaj s ellaOne. Kada bi vlada Zorana Milanovića to željela, ona bi mogla te restrikcije uvesti sada.

Ona to, naravno, neće učiniti, ali će zato izmišljati ‘obvezu’ koja uopće ne postoji. Zašto je tome tako, ne želimo nagađati, ali je potpuno jasno kako je hrvatska vlada ignorirala medicinske i moralne kontroverze koje dolaze s ellaOne (više o tim kontroverzama OVDJE i OVDJE) i učinila sve kako bi abortivno sredstvo bilo što dostupnije što većem broju žena.

Slična stvar se dogodila u Poljskoj, kaže nam Andrzej Dubiel, glasnogovornik stranke Mareka Jureka Prawica Rzeczypospolitej.

“Naši dužnosnici tvrdili su kako imaju obvezu uvođenja ellaOne i sada se pokazalo kako su lagali. Naša je stranka poslala apel premijerki Ewi Kopacz da odmah poduzme mjere kojima će ograničiti prodaju ellaOne. Bude li naša stranka imala dovoljno utjecaja u budućoj vladi (Jurek je u ‘domoljubnoj koaliciji’ s strankom Pravo i pravednost, a ankete pokazuju da bi ta koalicija mogla odnijeti pobjedu na izborima u listopadu, op. a.), pokrenut ćemo inicijativu za ograničenjem te prodaje”, rekao nam je Dubiel.

Možemo li očekivati i u Hrvatskoj da će neka stranka ponovno pokrenuti javnu raspravu o prodaji kontroverzne ellaOne, tek treba vidjeti.

Goran Andrijanić | Bitno.net

Copyright Bitno.net. Sva prava zadržana.