Jedan od klasičnih argumenata zagovornika legaliziranog pobačaja jest kako bi njegova zabrana nužno rezultirala povećanjem stope smrtnosti majki (Mother Mortality Ratio – MMR), odnosno velikim brojem žena koje bi radile ilegalan pobačaj u nesigurnim uvjetima i tako riskirale život.

Međutim, već nekoliko godina unatrag u Čileu znanstvenici provode istraživanje čiji su rezultati utvrdili upravo suprotno. Zemlja koja je 1989. zabranila pobačaj od tada po do danas ima sve manji MMR – smanjen je s broja 41.3 u 1989. na 12.7 u 2003. na 100 000 živorođenih – što znači smanjenje MMR-a za 69.2 % u nekih 14 godina, a taj se trend smanjivanja i dalje nastavlja jednakom brzinom.

Riječ je o istraživanju koje već nekoliko godina provodi skupina stručnjaka s instituta Melisa, s epidemiologom Elardom Kochom na čelu. Čile je za ovakva istraživanja savršena država jer je imala legaliziran pobačaj do 1989., a potom ga zabranila jednim od najdosljednijih zakona na svijetu. Sustavna i precizna državna statistika omogućila je istraživanje koje može dobro uspoređivati MMR kroz različita razdoblja, a sada Kochova ekipa to i radi i pri tome dolazi do zanimljivih rezultata.

U nedavno objavljenom članku u Zborniku čileanskog ginekološkog društva navedeno je kako je, osim pada MMR-a, došlo i do pada zabilježenih liječenja žena zbog komplikacija nastalih ilegalnim pobačajem. Taj broj pada za 2 posto još od 2001. dok je broj liječenja zbog spontanog pobačaja i izvanmaterične trudnoće ostao na istoj razini.

Sam Koch u objašnjavanju dobivenih rezultata naglašava kako oni jasno navode na sljedeći zaključak – pravni status pobačaja nije povezan sa stopom smrtnosti majki, odnosno njegova zabrana ne mora dovesti do povećanja MMR-a. Koch je naveo kako se njegovo istraživanje podudara sa statistikom iz Europe gdje je najniži MMR upravo u zemljama gdje je zabranjen pobačaj – Irskoj, Malti i Poljskoj.

Koji su onda razlozi smanjivanja MMR-a u Čileu? Koch navodi nekoliko njih, a prema njemu najvažniji je bolje obrazovanje žena koje dovodi do bolje mogućnosti pristupa resursima zdravstvene zaštite, poboljšana prehrana trudnice, bolji sanitarni uvjeti te poboljšana kvaliteta zdravstva. Naravno, i tu se ne treba zavaravati, jedan od razloga smanjenja stope MMR-a je i kontroliranje plodnosti, dakle kontracepcija.

Međutim, Kochovo istraživanje navodi još jedan podatak u svezi s borbom protiv ilegalnog pobačaja koji bi mogao biti zanimljiv kršćanskim pro-life aktivistima i ponuditi im važne smjernice. Njegovo istraživanje o smanjenju MMR-a bilo je publicirano još prije dvije godine, da bi u novom članku objavljenom sada već otkriveni trendovi bili potvrđeni, a objavljeni neki novi podaci. Koch i njegovi istraživali su statistički uzorak od 3,134 žene kojima se trudnoća dogodila neplanirano i koji su predstavljali riskantnu skupinu koja bi mogla počiniti abortus. Utvrđeno je kako žene iz ove skupine kao razlog zbog kojeg razmišljaju o pobačaju najčešće navode strah i pritisak okoline. Ta dva pokrivaju 70 posto razloga zbog kojih razmišljaju o pobačaju. Državni program potpore tim ženama, navodi istraživanje, mogao bi smanjiti veći broj ilegalnih pobačaja u Čileu (kojih se izvrši oko 13.000) s ishodom koji će okončati rođenjem u postotku od 69 do 94 posto slučajeva, u ovisnosti od toga kojoj skupini rizika žene pripadaju.

Koch zaključuje – djelotvoran i smislen državni program usmjeren prema trudnicama može značajno smanjiti broj ilegalnih pobačaja.

Goran Andrijanić | Bitno.net