Majka Cristiana Ronalda, jednog od najboljih nogometaša u povijesti, nije ga željela roditi i pokušala je izazvati pobačaj dok ga je nosila, otkriveno je u  dokumentarnom filmu o portugalskoj nogometnoj zvijezdi.

U filmu koji prikazuje kompleksan život nogometaša, njegova majka Dolores priznala je kako je Ronaldo bio dijete koje nije željela. U to vrijeme njezin je suprug neprestano pio i odnos između njih bio je jako loš, zbog čega je završila na sedativima. Već je imala troje djece i četvrto joj se činilo kao nešto što ne može ‘izdržati’.

U svojoj ranije objavljenoj autobiografiji Dolores Aveiro je već napisala kako je na savjet jedne susjede posegnula za jednom ‘domaćom’ metodom koja je trebala izazvati pobačaj jer je u to vrijeme abortus u Portugalu bio zabranjen. Na sreću, ništa se nije dogodilo, a u veljači 1985. rodio se Cristiano Ronaldo.

“Željela sam pobaciti, ali Bog je htio drugačije. Bio je neželjena beba, ali dao mi je toliko sreće u životu”, rekla je Dolores u filmu.

Alexander Lucie-Smith, kolumnist The Catholic Heralda, primijetio je jednu jako važnu stvar. U to vrijeme, abortus u Portugalu je bio zabranjen osim u nekim iznimnim slučajevima (ugroženost života majke, teška deformacija začetog djeteta…). Ginekolog majke Ronalda nije htio pristati napraviti abortus i tom njegovom činu Ronaldo može zahvaliti život.

“Danas, neka Portugalka koja je u sličnoj situaciji kao Dolores nekada, bila bi poslana na abortus bez ikakvih pitanja (abortus je u Portugalu legaliziran 2007., op. a.). Srećom za Ronalda i nogometne fanove diljem svijeta, tako nije bilo te 1984. Zaključak je jasan: restriktivni zakoni po pitanju abortusa spašavaju živote”, napisao je.

Zabrana abortusa, dakle, nikako ne može biti opisana, kako je to svojedobno učinila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kao nešto što “ne može donijeti ništa dobrog” (stav koji dijele i mnogi drugi hrvatski ‘demokršćanski’ političari). Ništa dobrog? Pitajte Ronalda, nogometnog genija koji se umalo nije rodio, i milijune ljubitelja te igre diljem svijeta.

Istodobno, treba naglasiti, feministički argument kako zabrana pobačaja neminovno dovodi do povećanja stope smrtnosti majki već je odavno doveden u pitanje zbog istraživanja koja su pokazala kako tako ne mora biti. Više o tome pročitajte OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net