Vijest da se od prošlog tjedna u Hrvatskoj može uzeti u ljekarnama tableta ellaOne bez recepta, prenijeli su gotovo svi mediji. Radi se o tzv. „piluli za dan poslije“, odnosno o kontraceptivnom pripravku koji se može uzeti do 120 sati (5 dana) od nezaštićenog spolnog odnosa ili zatajenja kontracepcijske metode. Zato se često ellaOne zove i „pilula za pet dana poslije“.

I hrvatski mediji uglavnom staju nakon ove informacije. O mogućem abortivnom učinku ove pilule niti riječi. Pa se tako umjetno stvara dojam kako oko ove pilule ne postoje nikakve etičke dvojbe i prigovori te da se struka nepodijeljeno slaže da se radi isključivo o vrlo učinkovitom i sigurnom kontraceptivnom sredstvu. Uz to, po već uhodanom obrascu, pronađu se dežurni stručnjaci koje mediji onda proglase neupitnim autoritetima, oni iznesu svoje mišljenje i onda to mišljenje postane tvrđe od najtvrđe vjerske dogme. Više ga se ne smije dovoditi u pitanje i kritizirati, ponuditi kontraargumente, a svaki takav pokušaj naravno završava lijepljenjem već izlizanih etiketa: zatucan, srednjovjekovan, klerikalan itd.

No unatoč tomu, oko pilule ellaOne mišljenja ne samo da su podijeljena, nego je sve više stručnjaka koji upozoravaju na abortivno djelovanje ove pilule. Stoga ćemo ovim kratkim osvrtom predstaviti oba mišljenja i argumente kako bi se dobio cjelovitiji pogled na ovo iznimno delikatno pitanje.

EllaOne – argumenti „za“ i „protiv“

Proizvođači pilule ellaOne predstavljaju i reklamiraju svoj proizvod kao potpuno siguran i učinkovit čak i ako se uzme i pet dana nakon spolnog odnosa koji se dogodio u vrijeme plodnog razdoblja. Naime, Ulipristal acetat (kemijski sastav pilule ellaOne) djeluje na način da modificira prirodni hormon progesteron, zadužen za „pripremanje“ trudnoće i prihvat embrija u zid maternice, te tako odgađa ovulaciju i, prema tome, priječi susret jajašca i spermija. Zato ako se pilula uzme nekoliko dana prije ovulacije, smatra se da će se ovulacija odgoditi na pet dana. A ako je već došlo do ovulacije ili trudnoće, onda ova pilula više nema učinka i ne djeluje abortivno. Stoga mnogi stručnjaci, poput uglednog zagrebačkog ginekologa Velimira Šimunića, smatraju da se radi o potpuno bezazlenoj i sigurnoj piluli.

No dosad je poznata samo jedna studija o utjecaju pilule ellaOne na ovulaciju, kada je uzeta u plodnom razdoblju. Prema ovoj studiji, koja je rađena na izrazito malom uzorku od samo 34 žene, ovulaciju je moguće odgoditi i ako se pilula uzme neposredno prije same ovulacije. (V. Brache: Immediate preovulatory administration of 30 mg ulipristal acetate significantly delays follicular rupture, objavljeno 2010. u Human reproduction vol. 25, n. 9). Studija ističe kako učinak pilule jako ovisi o razini luteinskog hormona (LH) u trenutku uzimanja pilule. Pa tako prije početka rasta razine ovog hormona, sposobnost pilule da odgodi ovulaciju iznosi 100%. Nakon početka rasta ali prije nego razina hormona dostigne vrhunac, učinak pilule se spušta na 78.6%, dok nakon što LH dostigne vrhunac, učinak pada na samo 8.3%.

S druge strane, upravo ovi pokazatelji upućuju na zaključak da ellaOne nije isključivo kontraceptivno sredstvo. Naime kako se može govoriti o pouzdanom kontraceptivnom sredstvu ako u trenutku kada LH dostigne najvišu razinu pilula djeluje u samo 8% slučajeva? Osim toga, ako je pilula najdjelotvornija kad se uzme unutar 24 sata nakon odnosa, kako objasniti rezultate meta-analize prema kojoj je uzimanje pilule unutar prva 24 sata rezultiralo trudnoćom u 5 slučajeva od 312 (1,60%), dok je uzimanje između drugog i petog dana rezultiralo trudnoćom u 10 slučajeva od 629 (1,59%)? Otkad je to 1,60% manje od 1,59%? (A. Glasier et al: Ulipristal acetate versus levonorgestrel for emergency contraception: a randomised non-inferiority trial and meta-analysis, objavljeno u Lancet 2010; 375: 555-562).

Tvrdnje da se radi o isključivo antiovulacijskom i kontraceptivnom djelovanju pilule ellaOne kritički preispituju i autori znanstvenih radova objavljenih u uglednom međunarodnom časopisu Trends in Pharmacological Sciences pod naslovom Ulipristal acetate in emergency contraception: mechanism of action (2013: vol.10, Issue 4), te u časopisu Italian Journal of Obstetrics and Gynaecologists, (n.2/3, 2011) pod naslovom Considerazioni su ellaOne (ulipristal acetato). Ovi autori smatraju da se iz zaključaka istraživanja koja je provela V. Brache nipošto ne može tvrditi kako ellaOne djeluje samo kao antiovulacijsko i kontraceptivno sredstvo. Naime na temelju spomenutog istraživanja proizlazi da se ovulacija može odgoditi samo ako je pilula uzeta na samom početku plodnog razdoblja. No ako se ellaOne uzme u danima koji prethode ovulaciji i koji su najplodniji dani u menstrualnom ciklusu, dakle tri ili četiri dana prije ovulacije, većina će žena ipak redovito ovulirati i moći zatrudnjeti. No pilula će djelovati na endometrij što će dovesti do nemogućnosti ugnježđenja embrija u zid maternice, ukoliko je došlo do začeća.

S druge strane, budući da se pilula ellaOne reklamira i predstavlja kao „pilula za pet dana poslije“, koja ima kontraceptivni učinak i ako se uzme do pet dana nakon nezaštićenog spolnog odnosa, autori spomenutih istraživanja postavljaju logično pitanje: „Ako se spolni odnos dogodio dan prije ovulacije, te je došlo do začeća unutar naredna 24 sata (i dakle 48 sati od tog spolnog odnosa), kako se može govoriti o anti-ovulacijskom i kontraceptivnom djelovanju pilule uzete pet dana nakon tog odnosa i prema tome tri dana od samog začeća? Može se govoriti isključivo o anti-nidacijskom djelovanju“ (Italian Journal of Obstetrics, str. 112).

Lakoća manipuliranja činjenicama

Nedvojbeno je dakle kako u stručnoj literaturi postoji mnoštvo radova koji demantiraju tvrdnje da ellaOne djeluje isključivo na odgađanje ovulacije. Naprotiv, što se više približava trenutak ovulacije, sve je manja sposobnost pilule da je odgodi, a ta sposobnost potpuno nestaje u danima neposredno pred ovulaciju (dva dana prije). Prema tome, ako se nezaštićeni spolni odnos dogodi u vrijeme najplodnijih dana ciklusa, pilula ne može spriječiti susret spermija i jajašca, ali može spriječiti da se embrij ugnijezdi u maternicu dovodeći tako do smrti embrija.

Zbog svega toga iznenađuju lakoća i površnost kojom ne samo mediji nego i ugledni stručnjaci proizvoljno i nekritički serviraju poluistine i polu-informacije, reklamirajući pilulu ellaOne kao sigurno i bezazleno kontraceptivno sredstvo, a bez da su ponudili ijedan dokaz kojim bi potvrdili svoje tvrdnje i dokazali da ova pilula ne dovodi do pobačaja začetog ljudskog bića. A istovremeno podmuklo prešućuju brojna znanstvena istraživanja koja upozoravaju na abortivno djelovanje pilule.

Ovakav pristup je osobito podmukao i licemjeran budući da manipulira s osobama koje nikad ne bi uzele ovu pilulu kad bi znale da je i abortivna. To je potvrdilo i istraživanje provedeno u Španjolskoj koje je pokazalo da 40% ispitanica nikad ne bi uzelo kontraceptivno sredstvo ako bi to sredstvo moglo djelovati i abortivno (Womens attitudes towards mechanisms of action of family planning methods: survey in primary health centres in Pamplona, Spain; istraživanje objavljeno u BMC Womens Health 2007, 7:10).

Ovo licemjerje posebno dolazi do izražaja kad se uzme u obzir da su najčešće konzumentice ove pilule vrlo mlade djevojke (najčešće mlađe od 20 godina) i koje su u pravilu potpuno neinformirane o proizvodu koje uzimaju. Naime činjenica da adolescenti i maloljetnici ovu pilulu sada mogu kupiti u ljekarni kao da kupuju bombone za kašalj, otvara niz etičkih problema. S jedne strane se tako mlade dodatno stimulira na rizična spolna ponašanja koja povećaju mogućnost zaraze spolno prenosivim bolestima i povećavaju rizik neželjenih trudnoća, što su uostalom potvrdila i nedavna istraživanja provedena u Americi. S druge se pak strane ovom pilulom sva odgovornost prebacuje na mlade djevojke koje su u takvim „nepredviđenim“ situacijama vrlo često prepuštene same sebi i koje u tom kemijskom preparatu vide jedini izlaz, a da uopće nisu svjesne rizika i posljedica koje takvi preparati mogu imati po njihovo tijelo i reproduktivni sustav.

Šutnja i ignoriranje ovih činjenica svjedoče o snažnom utjecaju ideologije na znanstvenu raspravu ne samo po ovom pitanju, nego i po pitanju ljudske spolnosti općenito. EllaOne je naime samo još jedna kockica u mozaiku jednog egoističnog i licemjernog mentaliteta u kojem se, u ime demokracije i tzv. reproduktivnih prava, najprije putem pobačaja i kontracepcije promiče anti-life mentalitet, a onda se putem umjetne oplodnje i surogat majčinstva traži pravo na dijete pod svaku cijenu i na svaki način.

Na koncu spomenimo kako je najnoviji naputak ministra zdravlja dr. Siniše Varge o dodatnom provjeravanju prije izdavanja tablete izazvao dosta polemika i medijskih napada. I umjesto da se ovaj ministrov naputak – premda nespretno i konfuzno napravljen – iskoristi kao prilika da se otvori kvalitetna i argumentirana rasprava o ovoj kontroverznoj piluli i još jednom preispita odluka o izdavanju ove pilule bez recepta, na žalost se i ovo pitanje ispolitiziralo i pretvorilo u političko prepucavanje vlasti i opozicije ne bi li se sakupio pokoji jeftini politički poen. Na radost medija i „stručnjaka“ zaduženih za očuvanje mita o „bezazlenoj“ i „sigurnoj“ piluli ellaOne.

mr.sc. Josip Markotić | Bitno.net