Hrvatsko ministarstvo zdravlja na čelu s HDZ-ovim ministrom Dariom Nakićem potpuno je “liberaliziralo” prodaju kontroverzne “tablete za dan poslije”, pa će sada ove tablete koje mogu imati i abortivno djelovanje ljekarne prodavati bez ikakvih ograničenja, što znači da će ih moći kupovati i maloljetnice.

Ovu žalosnu vijest objavio je danas Večernji list. Kako se navodi u članku novinarke Ivane Rimac Lesički, ministarstvo je obznanilo sljedeće:

“S obzirom na najnovije stavove struke vezane uz sigurnosni profil izdavanja lijekova ellaOne i Escapelle, koji nisu abortivna sredstva, već odgađaju ovulaciju te tako sprečavaju neželjenu trudnoću, kao i bezreceptni režim izdavanja navedenih lijekova u gotovo svim državama EU, smatramo da ispunjavanje upitnika prilikom izdavanja hitne kontracepcije nije potrebno.”

Gore navedeno znači kako prodaja kontroverznih tableta neće ići uz popunjavanje upitnika, što je kupac dosad bio obavezan napraviti. Upitnikom se pokušavalo spriječiti moguće nuspojave ili rizik po zdravlje koje te tablete mogu izazvati. Sada toga upitnika nema, odnosno nije obavezan, dakle “tablete za dan poslije” mogu biti prodavane bilo kome, pa i maloljetnim osobama. Također, više nije niti obvezno da tabletu kupi korisnica osobno, nego to netko drugi može učiniti za nju.

Isti dnevni list ovakav je rasplet događaja najavio još u ožujku. Tada su na naš upit iz ministarstva zdravlja odgovorili da nikakav zahtjev za promjenom dosadašnje procedure kada je u pitanju prodaja EllaOne nisu dobili. Sada se, međutim, pokazalo kako je pritisak na ministra da prodaju kontroverznih tableta potpuno dozvoli ipak postojao i kako je ministar istome popustio.

Tako smo, dakle, došli do potpuno apsurdne situacije u kojoj konzervativni HDZ ima permisivniju politiku prema kontraceptivnim sredstvima i tzv. reproduktivnim pravima nego lijevo-liberalni SDP čiji je ministar Siniša Varga omogućio bezreceptnu prodaju ellaOne, ali ju je barem vezao uz ispunjavanje upitnika.

Cijela priča sporna je u medicinskom smislu zbog mogućeg rizika od uporabe te tablete, ali naravno – i u etičkom.

“Pilula za dan poslije”, naime, može imati abortivno djelovanje o čemu smo na našem portalu pisali već u nekoliko navrata (pročitajte OVDJE i OVDJE). O kakvim “stavovima struke”, koje ministar Nakić spominje u svom dopisu, jest riječ i tko stoji iza njih – vjerojatno nećemo saznati.

Također, treba naglasiti kako je potpuna neistina da je Europska komisija navela kao direktivu Hrvatskoj da mora prodavati ta kontraceptivna sredstva, kako su to dužnosnici SDP-a svojedobno tvrdili. Europska komisija je u svakome trenutku dopuštala zemljama članicama da ograniči prodaju tih tableta.

“Kontraceptivna i abortivna sredstva dio su specijalnog režima definiranog Direktivom 2001/83/EC koja omogućuje državama članicama da za ove proizvode uvedu restriktivne mjere. Ta mogućnost postoji i za one medicinske proizvode koji su odobreni centraliziranim postupkom”, stoji u odgovoru europskog povjerenika za zdravstvo i sigurnost hrane Vytenisa Andriukaitisa na upit poljskog eurozastupnika Mareka Jureka o tome je li njegova zemlja imala tu obvezu. Više o tome OVDJE.

Od SDP-ove vlade nismo mogli očekivati da te restrikcije uvede, ali od one u kojoj većinu ima konzervativni HDZ, svakako jesmo. Umjesto toga, oni su prodaju pilula za dan poslije dodatno liberalizirali.

Inače, u Poljskoj se trenutačno događa potpuno obratni proces: prikupljaju se potpisi kojima bi se ta abortivna tableta vratila u režim izdavanja na recept. Čeka se odgovor tamošnjeg ministra zdravlja.

Goran Andrijanić | Bitno.net