ŽUPA SV. TOME U CONNECTICUTU

Američka biskupija, čini se, istražuje slučaj potencijalnog euharistijskog čuda

"Mi doista slavimo život, smrt i uskrsnuće Isusa Krista i drugo, da je euharistija doista tijelo, duša i božanstvo Isusa Krista te da su sve stvari moguće s Bogom", izjavio je župnik o. Joseph Crowley.

Tino Krvavica
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Župa u američkoj saveznoj državi Connecticut prijavila je zanimljiv slučaj navodnog euharistijskog čuda.

Kako javljaju lokalni mediji, a prenosi Catholic News Agency, navodno čudo dogodilo se u nedjelju 5. ožujka u crkvi sv. Tome u Thomastonu, a okupljenim vjernicima priopćio ga je sam župnik o. Joseph Crowley.

On je na kraju svete mise istaknuo da je jedan od izvanrednih djelitelja pričesti svjedočio umnažanju hostija.

“Jednom od naših djelitelja pričesti ponestajalo je hostija, a onda su se odjednom pojavile nove u ciboriju (liturgijska posuda u kojoj se čuvaju hostije, op. nov.). Bog se poduplao u ciboriju”, poručio je vidno uzbuđen i šokiran župnik, čiji je iskaz uhvaćen na videu.

“Doista je jako, jako kul kad Bog čini ovakve stvari i jako je kul kad shvatimo što je učinio i da se to baš danas dogodilo ovdje.”

“Jako snažno, moćno i vrlo stvarno, vrlo šokantno. No takve se stvari događaju i danas su se dogodile”, dodao je župnik.

“Ponestajalo nam je hostija i odjednom su se na tom mjestu stvorile nove. Znači, danas nismo doživjeli samo euharistijsko čudo, već mnogo veće čudo. To je poprilično kul.”

Župnik je slično potvrdio i za lokalni WFSB, poručivši kako je nakon pričesti u posudama bilo jednako ili čak više hostija nego kad su ih počeli dijeliti.

“Mi doista slavimo život, smrt i uskrsnuće Isusa Krista i drugo, da je euharistija doista tijelo, duša i božanstvo Isusa Krista te da su sve stvari moguće s Bogom”, izjavio je o. Joseph Crowley.

Nadbiskupija Hartford, kojoj pripada crkva sv. Tome, potvrdila je za WFSB da istražuje navodno čudo.

Katolička Crkva priznaje više od 130 euharistijskih čuda

Poljski novinari Grzegorz Górny i Janusz Rosikoń u svojoj su knjizi Dokazi nadnaravnoga svojevremeno objavili kako je Katolička Crkva do sada priznala 132 euharistijska čuda.

Mnoga od njih povezana su s katoličkim naukom o transsupstancijaciji prema kojem se kruh i vino, po rukama svećenika na svetoj misi, pretvaraju u Tijelo i Krv Isusa Krista. I dok se na euharistiji to u pravilu odvija bez vidljive promjene, u povijesti su zabilježeni i vidljivi slučajevi pretvaranja hostije u meso te vina u krv (uostalom, jedno od takvih čuda zabilježeno je i u našem Ludbregu).

Posljednje koje je izazvalo veće zanimanje javnosti te je, barem privremeno, odobreno od Vatikana za štovanje, jest čudo u poljskom mjestu Legnica iz 2013.

Prema izjavama svjedoka, tijekom pričesti na božićnoj svetoj misi, jedna posvećena hostija pala je na pod. Hostija je potom, u skladu s liturgijskim propisima, stavljena u posudu s vodom kako bi se rastopila, a sama posuda položena je u svetohranište. Nekoliko dana kasnije otkriveno je da se hostija nije rastopila nego da se na njoj pojavila crvena mrlja nalik na krv. Uslijedilo je osnivanje povjerenstva prema naredbi tadašnjeg biskupa legničkog Stefana Cichyja.

Crvenu mrlju na hostiji potom su, neovisno jedan od drugoga, istražila dva znanstvena tima. Tim iz Ureda za sudsku medicinu u Wrocławu te još jedan u Szczecinu došli su do istih rezultata – analizirani materijal s hostije ima ljudsko podrijetlo, te je riječ o srčanom mišiću.

“Utvrđeno je kako je, iako se to ne može tvrditi s potpunom sigurnošću, najvjerojatnije riječ o djeliću srčanog mišića i to s promjenama karakterističnim za mišićno tkivo u agoniji. Istraživanja su provedena ultraljubičastim mikroskopima i utvrđena je nazočnost tkiva ljudskog podrijetla. Iz analiziranog materijala uzeti su i uzorci DNK”, rekla je prilikom objave rezultata 2016. godine dr. Barbara Engel, članica povjerenstva.

Kongregacija za nauk vjere odobrila je štovanje Hostije iz Legnice, no Crkva i dalje nadgleda istraživanja te prati koji će biti duhovni plodovi.

Što se tiče navodnog čuda umnažanja hostija koje se dogodilo u američkom Thomastonu, takvi primjeri također su poznati u povijesti, a jedan od najpoznatijih dogodio se sv. Ivanu Boscu.

Objavljeno: 27. ožujka 2023.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.