Povjerenstvo koje je utemeljila biskupija poljskog grada Legnica i koje je imalo za cilj istražiti događaj iz prosinca 2013. u kojem se na posvećenoj hostiji neobjašnjivo pojavila crvena mrlja, održalo je jutros tiskovnu konferenciju i objavilo – znanstvenici su utvrdili kako analizirani materijal s hostije ima ljudsko podrijetlo, te je riječ o srčanom mišiću.

Povjerenstvo je tako rezimiralo svoj dvogodišnji rad na utvrđivanju je li događaj u crkvi sv. Hijacinta doista euharistijsko čudo. Na misi održanoj točno na Božić u toj crkvi, tijekom udjeljivanja pričesti vjernicima jedna od posvećenih hostija pala je na pod. Prema liturgijskim pravilima, hostija je potom stavljena u posudu s vodom, kako bi se rastopila, a posuda je položena u svetohranište. Nakon nekoliko dana otkriveno je da hostija nije rastopljena, nego se na njoj pojavila crvena mrlja. Ono što je uslijedilo bilo je osnivanje povjerenstva prema naredbi biskupa legničkog Zbigniewa Kiernikowskog, a povjerenstvo je imalo za cilj utvrditi okolnosti cijelog događaja.

Danas je članica tog povjerenstva dr. Barbara Engel rekla kako je ono angažiralo dva znanstvena tima koji su neovisno jedan od drugoga istražili prirodu crvene mrlje na hostiji. To su bili tim Ureda za sudsku medicinu u Wrocławu i još jedan u Szczecinu i oni su u odvojenim istraživanjima došli do istih rezultata.

“Utvrđeno je kako je, iako se to ne može tvrditi s potpunom sigurnošću, navjerojatnije riječ o djeliću srčanog mišića i to s promjenama karakterističnim za mišićno tkivo u agoniji. Istraživanja su sprovedena s ultraljubičastim mikroskopima i utvrđena je nazočnost tkiva ljudskog podrijetla. Iz analiziranog materijala uzeti su i uzorci DNK”, rekla je Engel.

Dr Tadeusz Dąbski, dužnosnik Biskupijskog crkvenog suda, izjavio je kako je povjerenstvo imalo za cilj utvrditi činjenice.

“Moralna sigurnost temelji se na dokazima i činjenicama. A svi dokazi prikupljeni dosad pokazuju da ovi događaji imaju obilježja euharistijskog čuda. Ali, konačna odluka o tome pripada Svetoj Stolici”, rekao je.

Župnik crkve sv. Hijacinta Andrzej Ziombra rekao je, pak, da je dobio dopuštenje od biskupa da promijenjenu hostiju stavi na odgovarajuće mjesto u crkvi kako bi mogla biti štovana. Ono što će sada uslijediti bit će praćenje duhovnih plodova izlaganja relikvijara s hostijom i mogućih uslišanih molitvi i danih milosti vjernika koji se dođu klanjati pred Presvetim sakramentom.

Ovo je u relativno kratkom vremenu već drugo događanje u Poljskoj povezano s euharistijskim čudima. U gradu Sokółki 2008. se u crkvi sv. Antuna Padovanskog dogodila ista stvar. Hostija koja je pala na pod stavljena je u vodu, ali se nije rastopila nego se na njoj pojavila crvena mrlja. Istraživanja dvoje znanstvenika iz grada Białystoka pokazala su da je riječ o srčanom mišiću ljudskog podrijetla. Nakon toga je nadbiskup Edward Ozorowski dopustio javno izlaganje hostije u relikvijaru. Danas crkvu sv. Antuna posjećuje tisuće hodočasnika.

O ovom, kao i drugim euharistijskim čudima pa i onom zabilježenom u Ludbregu, pišu u svojoj knjizi “Dokazi nadnaravnog” poljski autori Grzegorz Górny i Janusz Rosikon. U toj knjizi posvećenoj čudima i nerazjašnjenim fenomenima u kršćanstvu, pišu kako je Crkva dosad priznala 132 euharistijska čuda. A kako sada izgleda, priznat će uskoro i još jedno u Poljskoj.

“Još jedno euharistijsko čudo u Poljskoj. Nešto se sprema. Dolaze važna i sigurno teška vremena za vjernike. Gospodin Bog želi nas ojačati, dati nam potvrdu naše vjere. Ali, ugodno i lako sigurno neće biti”, komentirao je katolički publicist Tomasz Terlikowski znanstvenu potvrdu euharistijskog čuda u Legnici.

Goran Andrijanić | Bitno.net