Američki katolički novinar JD Flynn ponudio je ovih dana jedan pogled na slučaj maloga, prošloga vikenda preminuloga Alfieja Evansa, koji je drugim analitičarima, čini se, promakao.

Flynn je napisao kako Thomas Evans i Kate James, roditelji maloga Alfieja koji su odbijali da njihov sin bude skinut s aparata za održavanje života što su liječnici tražili, a sud potvrdio – pripadaju siromašnijem i manje obrazovanijem društvenom sloju. Kao takvi, napisao je američki novinar, ranjiviji su u odnosu na državu koja „misli da zna bolje od njih“, pripadaju onom sloju s kojima državna i ine birokracije mogu lakše manipulirati i sprovoditi svoje agende.

Flynn je čak napisao kako je spreman okladiti se da bi zahtjev Alfiejevih roditelja da sina prebace u vatikansku bolnicu Bambino Gesu britanski sud vjerojatno prihvatio da su iz bogatijeg društvenog sloja.

Možda je teza američkog novinara ipak pomalo pretjerana, ali ostaje činjenica da je rijetko tko među lijevo-liberalnim medijima u Evansu pokušao vidjeti ono što on doista jest – mali čovjek koji se uz pomoć svojih prijatelja bori protiv sustava koji je njemu i njegovim najbližima učinio veliku nepravdu. Dovoljno je, recimo, pročitati komentar britanskog lijevog Guardiana koji je u Tomu Evansu umjesto mogućeg novog „working class hero“ arhetipa vidio, tvrdi komentatorica, izmanipuliranog i zbunjenog oca pogođenog bolešću svojega sina kojeg su pro-life aktivisti iskoristili za svoje „političke“ agende.

Ta nesposobnost progresivne ljevice da opijena ideološkim elitizmom empatizira s patnjom i problemima običnog, malog čovjeka fenomen je koji je već odavno uočen u raznim politološkim analizama. Fenomen je to koji je izrodio populističke političke pokrete u kojima analitičari koje vodi onaj isti, već spomenuti, ideološki elitizam vide patološki odmak od njima poželjne demokratske matrice, a ne ono što oni doista jesu – okretanje birača prema ljudima kojima je stalo do onoga što ih muči i brine.

Dobro je svega toga se sjetiti na 1. svibnja, blagdan sv. Josipa Radnika i Međunarodni praznik rada.

Dobro je, jer mislim da je Tom Evans, taj engleski katolik iz nižih slojeva društva koji je učinio sve kako bi produljio život svome sinu, koji je bio dovoljno hrabar da ode svom vjerskom poglavaru, ponizno poljubi njegov papinski prsten i zatraži pomoć od njega, koji je zajedno sa svojom partnericom Kate James bdio kraj svoga sina, davao mu umjetno disanje kako bi ga održao na životu kada su ga liječnici isključili s aparata da bi umro, koji se odvažio suprotstaviti sustavu i svima onima koji su njemu i njegovima činili loše – da je taj i takav, dakle, Tom Evans istinski heroj radničkih slojeva društva.

Naravno, lijevi establišment koji njegovu hrabrost, požrtvovnost i predanost iščitava kao „izmanipuliranost“, to mu herojstvo neće priznati. Baš kao što to nije priznao niti američkim Malim sestrama siromašnih, katoličkom ženskom redu koji svojedobno nije htio pristati na pritisak administracije Baracka Obame da idu protiv svoje savjesti i osiguraju kontracepcijska i abortivna sredstava za svoje zaposlenike. Te redovnice vode pravnu borbu već nekoliko godina, ne odstupajući od svojih načela.

U očima američkog mainstreama i svijeta iskrenutih vrijednosti, međutim, heroine nisu te beskompromisne Kristove zaručnice nego predsjednik Obama čija je administracija svojim odlukama ugrozila skoro 180 godina dugu tradiciju pružanja pomoći siromašnima i nemoćnima koja stoji iza Malih sestara siromašnih.

Svega je toga, ponavljamo, dobro prisjetiti se na ovaj dan koji je i u katoličkom i u svjetovnom kalendaru usmjeren na, kako je to papa Lav XIII. opisao, “radnike i sve ljude skromnih životnih prilika“. A time i na one obespravljene s margina društva poput Thomasa Evansa i Kate James i njihovog preminulog sina Alfieja, one koji se bore protiv društvenih nepravdi, ponekad i za goli život. Upravo takvima je Crkva za uzor dala sv. Josipa Radnika.

Doista, teško je u Tomovoj borbi za život malog Alfieja ne vidjeti ono nasljedovanje Josipove požrtvovnosti, hrabrosti i samozatajnosti kojom je čuvao i branio život Isusa koji mu je bio povjeren na čuvanje.

I zbog toga – Tom Evans je pravi ‘heroj radničke klase’. Ma što svijet iskrenutih vrijednosti mislio o tome.

Goran Andrijanić | Bitno.net