„Besmisleno produžavanje boli“ i „produženje patnje i srama bez pristanka“ riječi su nesretne Amerikanke Brittany Maynard, djevojke oboljele od neizlječivog tumora na mozgu koja si je u studenom prošle godine oduzela život. Ovakve i slične riječi sestra Constance Veit u 27 godina služenja umirućima nikada nije čula.

– Vjerujem da je to zato što su bili okruženi ljudskom brižnošću i prisutnošću ‘duhovnoga’ u našim domovima – rekla je s. Constance u obraćanju sudionicima skupa pod nazivom „Živjeti život do ispunjenja“ održanog u Washingtonu.

– Nikada nisam čula nijednoga od naših pacijenata da govoreći o trpljenju i umiranju koristi riječ ‘sram’ – kaže s. Constance.

I dok mnoge američke države zbog pritiska „Nacionalnog centra za dostojanstvenu smrt“ i snažne medijske kampanje pokrenute slučajem Brittany Maynard razmišljaju o legalizaciji eutanazije, mnogi kritičari upozoravaju kako takvi zakoni stvaraju nepravedni pritisak na starije i nemoćne da okončaju svoj život. Takvim zakonima, smatraju mnogi, samoubojstvo će postati normalnim rješenjem problema i ozbiljno ugroziti poštivanje vrijednosti života u američkoj kulturi.

Upravo u ovakvim raspravama iskustvo Malih sestara siromašnih postaje dragocjenim primjerom kako bi „dostojanstveno umiranje“ doista moglo i trebalo izgledati.

– Mogu reći kako soba umirućega tih dana postaje na neki način duhovnim središtem naše kuće – objašnjava s. Constance, dodajući kako sestre umirućima nastoje osigurati „atmosferu mira i molitve koliko god je potrebno, sve dok ne dođe do prelaska iz ovoga u novi život“.

Ovakav pristup blagotvoran je i za obitelj umirućeg, a jedan od primjera je i slučaj obitelji čiji su članovi tijekom osmodnevnog molitvenog bdijenja za umirućeg izgladili stare nesuglasice i međusobno se izmirili. Neki od njih nakon dugo godina vratili su se vjeri.

– Toliko se toga može podijeliti, naučiti i postići u tim snažnim trenutcima. Mnogi članovi obitelji umiranje svojih najbližih dožive kao trenutak milosti i istinske ljepote – svjedoči sestra Veit naglašujući kako je prijevremeni prekid života obična prijevara.

Kongregaciju Malih sestara siromašnih u 19. stoljeću utemeljila je sveta Jeanne Jugan. Njihova je karizma pomaganje starima i siromašnima, a danas imaju oko 200 domova diljem svijeta.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net