Američke redovnice iz kongregacije Malih sestara siromašnih (Little sister of the Poor) nastavile su jučer svoju borbu protiv onih odredbi Obamacarea koje poslodavce obvezuju na osiguravanje kontracepcijskih i abortivnih sredstava za svoje zaposlenike i upozorile kako ih država tjera da biraju “između svoje vjere i pomoći bližnjem”.

Sestra Loraine Marie Maguire, obraćajući se javnosti ispred zgrade federalnog suda u Denveru, rekla je kako američka država radi upravo to, tjerajući njezin red da ili sudjeluje u osiguravanju takvih sredstava ili da plati ogromne kazne državi.

“Taj izbor ugrožava povijesnu težnju američke nacije da osigura ljudima različite vjere slijediti Božji poziv u svojim životima. Vlada nas tjera da ili idemo protiv svoje savjesti ili da milijune dolara koje smo prikupili kroz milostinju i donacije za pomoć siromašnima i starima potrošimo na plaćanje kazni”, rekla je provincijalka reda.

Jučer je sud u Denveru saslušao njihove argumente zbog kojih ne mogu prihvatiti one odredbe sustava obveznog zdravstvenog osiguranja uvedenog zakonom Affordable Care Act, popularnog imena Obamacare, koje se odnose na osiguravanje kontraceptivnih sredstava zaposlenicima.

Podsjetimo, cijela rasprava traje već dvije godine, nakon što je Obamacare tražio da i vjerske ustanove u svoje zdravstvene programe trebaju uključiti kontracepcijske i abortivne pripravke. Nakon žestokog otpora koji je predvodio kardinal Timothy Dolan zakon je korigiran – ustanove nisu trebale osigurati te pripravke, ali trebali su naći zdravstveni fond koji ti radi. Crkva i vjerski aktivisti su to, naravno, odbili jer je još uvijek bila riječ o sudjelovanju u osiguravanju sredstava koja su u suprotnosti s katoličkim moralom. Potom su te odredbe Obamacarea ponovno korigiranje, ali problem je ostao isti – od vjerskih ustanova traži se da sudjeluju u osiguravanju kontracepcije za zaposlenike. Samo neke vjerske ustanove su izuzete od toga.

Sestre su jedna od vjerskih organizacija koje nisu, i sada i dalje vode borbu protiv Obamine administracije, borbu za slobodu svoje vjere. Slučaj je došao do Prizivnog suda i čeka se njegov ishod.

“Vlada je već izuzela neke organizacije od onoga što traže od nas. A mi samo želimo nastaviti pomagati siromašne i bolesne što činimo već 175 godina”, rekla je sestra Loraine.

Njezinu kongregaciju je u 19. stoljeću utemeljila sveta Jeanne Jugan. Karizma Malih sestara je pomoć starima i siromašnima, a danas kongregacija ima oko 200 domova diljem svijeta.

Goran Andrijanić | Bitno.net