Britanski Vrhovni sud potvrio je odluku liječnika liverpoolske bolnice da malenog Alfieja Evansa skinu s aparata i tako okončaju njegov život, a čini se kako je ovom odlukom završena pravna bitka Alfiejevih roditelja koji su se svim silama borili za život svojega sina.

Podsjetimo, jednogodišnji Alfie boluje od nepoznate bolesti koja progresivno uništava njegov mozak, ali njegovi roditelji ne odustaju od borbe za život svoga sina. S vatikanskom bolnicom Bambino Gesù već su dogovorili njegov premještaj, no engleski liječnici ne žele pustiti dječaka jer smatraju da bi mu premještaj uzrokovao nepotrebnu patnju.

Prije nekoliko dana Alfiejev otac susreo se s papom Franjom i zamolio ga za pomoć, a Sveti je Otac tijekom opće audijencije rekao kako je “naša dužnost učiniti sve kako bismo sačuvali život.”

“Želio bih ponoviti i snažno potvrditi da je jedini gospodar života, od početka do njegovog prirodnog kraja, Bog”, kazao je papa Franjo, te pozvao na molitvu za malenog Alfieja.

Nakon što se zahvalio Svetom Ocu što je pristao susresti se s njime, Thomas Evans zatražio je od pape Franje ‘azil’ za svojeg sina, tvrdeći kako britanske bolnice umjesto da bolesnoj djeci daju šansu za život, rade na njegovom okončanju.

“Naše je dijete bolesno, ali ne umire niti zaslužuje umrijeti”, rekao je Evans dodavši kako rade sve što mogu kako bi saznali u kakvom je zdravstvenom stanju njegov sin, te kako bi mu pomogli.

Unatoč svim naporima, Vrhovni sud odbacio je žalbu roditelja, te odlučio kako su liječnici “slobodni učiniti ono što je u najboljem Alfiejevom interesu”.

Djetetovi roditelji odluku Vrhovnog suda dočekali su s razočaranjem, a njihov je odvjetnik najavio žalbu Europskom sudu za ljudska prava u Strassbourgu, premda je britanski sud naglasio kako Europski sud za ljudska prava ne može promijeniti donesenu odluku.

“Mnogu misle kako je u ovom slučaju riječ o dopuštenju Bolnici da isključi aparate koji Alfieja drže na životu. Nije riječ o tome. Postoje situacije u kojima se život održava aparatima i kada ih je nažalost doista potrebno isključiti, ali to nije Alfiejeva situacija”, kazala je Andrea Minichello Williams, ravnateljica Kršćanskog pravnog centra, dodavši kako nitko ne traži da Alfie vječno bude na aparatima, već da mu se omogući medicinski tretman na drugom mjestu.

Talijanski biskup Francesco Cavina, koji je dogovorio susret Alfiejevog oca i pape Franje, odluku bolnice smatra “potpuno nelogičnom”

“Roditelji žele prebaciti svoje dijete iz jedne bolnice u drugu. Ne razumijem zašto se to onemogućava. Ako ne može doći u Italiju, onda neka ga prebace u drugu englesku bolnicu. Teško je razumjeti ovakvu odluku”, kazao je mons. Cavina.

“Život našeg sina nije uzaludan.. Mi ga volimo i cijenimo. Postoje ljudi koji ga žele liječiti, a država nam govori kako mu ne vrijedi dati priliku”, izjavili su razočarani roditelji.

Borba za život u našoj zapadnoj ‘kulturi smrti’ očito postaje sve teža.

Molimo za malenog Alfieja i njegove roditelje!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net