Tom Evans, otac bolesnog dječaka Alfieja Evansa kojemu je britansko pravosuđe zabranilo prebacivanje u vatikansku bolnicu Bambino Gesu radi nastavka liječenja, izjavio je jutros pred novinarima kako će danas razgovarati s liječnicima liverpoolske bolnice Alder Hay radi prebacivanja njegova sina kući.

Evans je novinarima okupljenim ispred bolnice rekao i kako su liječnici bolnice očito dali pogrešnu dijagnozu zdravstvenog stanja njegova sina. Roditeljima je rečeno da će dječak, ako bude skinut sa stroja za održavanje života, živjeti nekoliko minuta. On već treći dan živi bez aparata, uz uzimanje kisika.

“Alfie živi ležeći na krevetu uz jedan litar kisika koji ide u njegova pluća. Ostalo je on. Neki kažu da je to čudo. Mislim da to nije čudo nego pogrešna dijagnoza”, prenijeli su mediji izjavu Evansa koji je rekao kako mu se sada čini da je njegov sin “mogao živjeti još mjesecima, možda i godinama”.

Podsjetimo, jučer je prizivni sud u Londonu odbio zahtjeve Alfiejevih roditelja da poništi odluku prethodnih sudskih instanci i dopusti im da prebace dječaka u Italiju. Ranije su talijanske vlasti u ubrzanom postupku dali malome Alfieju talijansko državljanstvo, očekujući kako bi to moglo olakšati njegovo prebacivanje u Rim, ali to nije pomoglo. Britanske pravosudne vlasti zabranile su da dječak koji boluje od neurodegenerativne bolesti napusti bolnicu u Liverpoolu, potvrđujući mišljenje tamošnjih liječnika kako je svaki daljnji tretman “besmislen”.

Tom Evans je novinarima rekao kako on i majka Kate James i nakon odbijanja Prizivnog suda imaju na raspolaganju neke pravne korake.

“Mogli bismo ići dalje s tim, ali je li to prava stvar koju možemo napraviti? Ili bi nas i dalje kritizirali?” pitao je Evans, ali nije odbacio daljnje pravne korake.

“Sve što sada želim jest da puste Alfieja kući po našim uvjetima i da bude kod nas za dan ili dva. Ako sastanak ne prođe dobro, onda idemo opet na sud”, rekao je, dodajući kako će njegov sin imati zdravstvenu skrb i kod kuće.

Ispričao je i kako njegova partnerica Kate drži maloga Alfieja preko noći na grudima, zahvaljujući čemu je, kako je rekao, mali preživio.

Tijekom jučerašnjeg dana i sinoć na nekoliko mjesta diljem svijeta održana su molitvena bdjenja za Alfieja, među ostalim i na Trgu svetog Petra u Vatikanu te u Poljskoj na nekoliko lokacija, među ostalim i ispred zgrade britanskog veleposlanstva u Varšavi.

Katolički nadbiskup Liverpoola Malcolm McMahon jučer je stao u obranu osoblja bolnice Alder Hey, rekavši da je siguran kako su liječnici “učinili sve što je u njihovoj moći da spase Alfieja”. Nadbiskup je to rekao nakon susreta s papom Franjom koji je imao jučer u Vatikanu.

“Bio sam ganut suosjećanjem koje Papa ima za Alfieja i njegove roditelje. Objasnio sam mu da su katolici Liverpoola slomljena srca i da se nastavljaju moliti za njega”, rekao je nadbiskup.

Podsjetimo, Papa se izravno angažirao u cijelom slučaju i pozvao da njegovim roditeljima bude omogućeno “tražiti nove načine liječenja”.

Nadbiskup McMahon sada kao i ostali biskupi Engleske i Walesa ranije, međutim, svoju su potporu ipak usmjerili više prema bolnici Alder Hey.

Policija u Liverpoolu objavila je priopćenje u kojem je naglasila kako nadziru sadržaje na društvenim mrežama koji se tiču slučaja Alfieja Evansa. Uprava bolnice je izvijestila kako su neki članovi njezina osoblja bili izloženi verbalnim napadima i uvredama.

Goran Andrijanić | Bitno.net