Danas počinje Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru na kojem sudjeluju i Vatreni s namjerom da ponovo uspjehe iz Rusije. No organizacija prvenstva već je godinama pod udarom kritikama – od navoda da je Katar izbor zapravo “kupio” do optužbi za kršenja ljudskih prava i navoda o smrti više tisuća migrantskih radnika koji su sudjelovali u pripremnim radovima za Mundijal (pojedini mediji pišu o čak 6500 žrtava od 2010. godine dok katarske vlasti taj broj spuštaju na 37 poginulih radnika za razdoblje od 2014. do 2020.)

Tim povodom prenosimo priopćenje “sportskog biskupa” Njemačke biskupske konferencije Dr. Stefana Ostera SDB (Passau) o najvećoj svjetskoj nogometnoj smotri, a koje je objavljeno 17. studenog na službenim stranicama Njemačke biskupske konferencije.

‘Kritički sagledati političke i društvene uvjete’

Bliži se Svjetsko prvenstvo u nogometu u Katru. Mnogi se raduju ovom globalnom sportskom događaju, ali među nemalim brojem postoji zabrinutosti, skepsa i odbijanje. Još se uvijek postavlja pitanje kako je došlo do toga, da je FIFA prije dvanaest godina odabrala upravo Katar za domaćina. Kritike ove odluke posljednjih su se godina čak i pojačale.

Kao sportski biskup Njemačke biskupske konferencije, ne želim navijačima koji će pratiti Svjetsko prvenstvo na licu mjesta i u medijima stvarati grižnju savjesti. Uživati u sportu, uključujući svjetske mega-događaje, je pravo, čak i ako je zamagljeno ekstremnom komercijalizacijom, posebno nogometa. Unatoč tome, ispravno je kritički se osvrnuti na političke i društvene uvjete u Katru. Emirat se prijavio za Svjetsko prvenstvo 2022., kako bi naglasio svoju međunarodnu važnost i stekao ugled. Zato je i primjereno da se zemlja ovih dana nalazi u fokusu javnosti i da se osvijetle i problematični aspekti.

Posebnu pozornost zaslužuju uvjeti života i rada radnika migranata koji su posljednjih godina izgradili sportske objekte i proširili infrastrukturu zemlje. Oko 88 posto rezidentnog stanovništva u Katru su stranci. Oni imaju malo prava i podliježu strogim propisima koji se temelje na velikoj ovisnosti o poslodavcima. Ova situacija nije nova i nije nastala zbog priprema za Svjetsko prvenstvo. Ali se, zbog mnogih projekata koji su pokrenuti u tom kontekstu, značajno zaoštrila. Sigurnost na radu na gradilištima dugo je bila katastrofalna što je dovelo do nebrojenih nesreća i puno previše smrtnih slučajeva, posebno tijekom izgradnje stadiona. Međunarodni prosvjedi sindikata i organizacija za ljudska prava u međuvremenu su doveli do poboljšanja situacije: povećana je sigurnost na gradilištima i pooštreni su zakoni o radu. Međutim, problemi se nisu mogli riješiti na zadovoljavajući način; i dalje postoje nedostaci u provedbi zakona, posebice u nužnim kontrolama. Također, neki incidenti koji su rezultirali smrtnim ishodom do danas nisu rasvijetljeni te stoga ostaje zahtjev za temeljitom istragom. Mnoštvo mrtvih i ozlijeđenih ostaje tamna strana monumentalne gradnje koja se pred glamurom dovršenih arena ne smije zaboraviti. Posebno teškim smatra se položaj žena, zaposlenima u kućanstvima, koje često rade u izoliranim uvjetima i vrlo teško ostvaruju svoja prava u odnosu na poslodavce.

Kao i druge države na Arapskom poluotoku, Emirat Katar je posljednjih desetljeća katapultiran u novu eru zahvaljujući bogatstvu nafte i plina. Danas, konzervativno-tradicionalno islamsko društvo i ekonomska hipermoderna koegzistiraju jedno s drugim. Bilo bi nepravedno ignorirati ovu posebnu situaciju prilikom kritiziranja upitnih uvjeta. Ali bilo bi i neumjesno šutjeti o ograničenim ljudskim pravima. Žene su u Katru i dalje zanemarene. Neislamske vjere, uključujući kršćanstvo, koje su jako zastupljene među radnicima migrantima, imaju samo ograničenu slobodu. Seksualne manjine podliježu kaznenom progonu. Sve je to (ne samo zapadnjački gledano) izraz represivnog državnog i društvenog poretka koji se tek polako mijenja.

Neki od saveza i sportaša, koji sudjeluju na Svjetskom prvenstvu, odlučili su posebnim akcijama uoči ili tijekom Svjetskog prvenstva skrenuti pozornost na tešku situaciju. To treba pozdraviti sve dok ti simbolički postupci nisu određeni samopromocijom i osjećajem moralne i kulturne superiornosti. Osim toga, još će se morati provjeriti trebaju li savezi – kako se s pravom stalno poziva – svoje ugovorne partnere u Katru, npr. hotele, odabrati prema kriterijima ljudskih prava i kako se konkretno odnose prema legitimnim zahtjevima za podržavanjem fondova iz kojih se radnicima i njihovim obiteljima u slučaju povrede zakona može isplatiti kompenzacija.

Mnogi navijači su se suzdržali od puta u Katar. Ovakav stav zaslužuje poštovanje, ali ga nitko ne može zahtijevati. Međutim, svatko tko putuje u Katar kako bi bodrio svoju reprezentaciju trebao bi se prema svima koje tamo sretne, poput hotelskog osoblja i taksista, odnositi na odgovarajući način. Bez razmetljivosti, uvijek treba imati na umu da uslužni radnici koji dolaze iz inozemstva uzdržavaju svoje obitelji kod kuće svojom često vrlo malom plaćom.

Iskustvo nas uči da veliki sportski događaji poput svjetskih prvenstava i Olimpijskih igara obično dugoročno ne poboljšavaju društvenu i političku situaciju zemlje domaćina. Upravo iz tog razloga ostaje zadaća međunarodne zajednice, i nakon završetka Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, nastaviti podržavati reformske snage u zemlji i ne popustiti u pozornosti prema ljudskim pravima.”

Prijevod: Vlatka Linarić | Bitno.net