Od 24. do 30. srpnja u Oazi Kraljice Mira na otoku Krku prvi je put održan pro-life kamp za mlade od 14 do 18 godina i to pod nazivom “KAMP 3u1: Zabava, Znanje, Zajedništvo”, a koji su organizirali Studenti za život.

Cilj kampa bio je prenijeti konkretno znanje što je učinjeno kroz zabavan i interaktivan pristup, a edukativni sadržaj bio je isprepleten zabavnim, duhovnim i rekreativnim događanjima.

Na Krku je sudjelovalo 15 mladih koji su na interaktivan način učili kako razmišljati o temama vezanima za ljudska prava, posebice pravo na život.

Kroz naše djelovanje postali smo svjesni određenih mitova koji egzistiraju u društvu, a ne poklapaju se sa znanstvenim činjenicama o pravu na život. Kada se mitovi preispituju oni gube snagu, a istina izađe na vidjelo.

Mitovi kojima smo se posvetili te osvijetlili kao neistinite, a koje možemo čuti u svijetu oko nas su:

  • Fetus nije ljudsko biće.
  • Pobačaj osnažuje žene.
  • Pravi muškarac se ne miješa u prava žena.
  • Pobačaj je slobodan izbor žene.
  • Kod neplanirane trudnoće pobačaj je uvijek dobro rješenje.

Neke od tema koje smo obradili na kampu su: što su to stavovi i kako se formiraju, kako razgovarati s osobama kojima se ne slažeš, koji je smisao našeg djelovanja te koje je osobno poslanje svakog od nas.

Foto: Studenti za život

Nakon edukacijsko-formacijskog dijela održali smo interaktivnu radionicu “Od ideje do realizacije” u kojoj su mladi iznijeli vlastite ideje kako stečeno znanje i vještine iskoristiti u nekom konkretnom projektu.

Posebne zahvale idu Renatu Gunjeviću, predsjedniku Pokreta za život – ogranak Krk, koji je organizacijski pripremio sve potrebno za realizaciju kampa. Također, zahvaljujemo i vlč. Antonu Valkoviću, koji nas je ugostio u Oazi Kraljice Mira, našoj Luciji Orešković na podršci u izvođenju aktivnosti te Josipu Deglinu koji nas je obogatio svojom osobnosti, a zatim i brojnim igrama za zabavni dio našega programa. Zbog njih je Kamp 3u1 bio nezaboravno iskustvo.

Zadnji dan u Oazi je održan Festival život koji je bio otvoren i za širu javnost. Posebni gosti bili su mladi iz karizmatske zajednice Božja pobjeda koji su animirali euharistijsko slavlje te nas kasnije uveli u slavljenje. Nakon slavljenja uslijedio je nadahnut nagovor teologa Ante Bilavera.

„Svi su pozvani djelovati gdje osjećaju svoj poziv, a sve treba proizlaziti iz osobnog odnosa s Isusom Kristom, iz molitve i kroz sakramente koji su nam dani. Tu upoznajemo Boga kao Oca te otkrivamo ljepotu istine što znači biti dijete Božje. I kroz rast s Bogom ulazimo u ono što nam je dano sakramentima krštenja i svete potvrde te postajemo svjesni da svaki pojedinac ima udio u svećeničkoj, proročkoj i kraljevskoj službi”, poručio je, između ostalog, Bilaver.

Festival života završio je klanjanjem Presvetom oltarskom sakramentu, molitvom te završnim blagoslovom.

*Ivan Đordić predsjednik je udruge Studenti za život. Njihov rad možete pratiti na Facebooku i Instagramu.


Osvrt Katarine, sudionice Kampa 3u1

Nedjelja je, prijepodne. Uzbuđena i radosna dolazim u Oazu Kraljice Mira na otoku Krku. Još ne znam da će idućih tjedan dana provedenih ovdje u Kampu 3u1 biti predivno vrijeme koje ću pamtiti za čitav život. Polako su pristigli svi polaznici kampa iz raznih krajeva naše Domovine. Evo nas! Nas petnaestero koji ćemo se na kampu povezati kao najbolji prijatelji! Prvi dan kampa, naši su nas voditelji, Ivan, Lucija i Josip, ukratko upoznali s programom te smo navečer naš kamp započeli sv. misom u krčkoj katedrali.

Foto: Studenti za život

Kroz ovih tjedan dana Ivan nam je, kroz odlična, vrlo konkretna i zanimljiva predavanja, predao neizmjerno blago znanja, prvenstveno o poštivanju svakog čovjeka, bez obzira na njegove stavove te o neizmjernoj dragocjenosti i svrsi svakog ljudskog života, a onda i o strašnoj grozoti pobačaja te nam je činjenicama i znanstvenim argumentima razotkrio mitove u koje ljudi, koji podupiru pobačaj, vjeruju. Snimljena predavanja Lile Rose, Stephanie Grey te doktora Zmijanovića na mene su ostavila dubok dojam te probudila konkretne odluke da uz milost Kristovu, kao Njegova učenica, svjedočim svojim životom da samo On čak i patnjama daje smisao i da je Njemu svaki ljudski život od prvog trenutka – trena začeća – pa sve do prirodne smrti neizmjerno vrijedan. Odlučila sam i dizati svoj glas za one najnevinije i najmanje – za nerođene – koji se ne mogu sami braniti pred smrtnom osudom pobačaja koju im donose oni koji bi im prvi trebali pružiti svu svoju ljubav. Posebno me se dojmio film „Neplanirano“ kojeg smo gledali tijekom filmske večeri na otvorenom… Toliko me ganuo da nisam mogla suspregnuti suze… Prvi film na koji sam tako gorko plakala!

Tada su, a i tijekom cijelog kampa, tu za mene bili moji novostečeni prijatelji. Kako da opišem to zajedništvo i povezanost koja se stvorila među nama? S našim voditeljima, stvarno sam se osjećala kao da smo jedna velika obitelj! Zajedno smo se kupali, igrali preeezabavne igre koje nas je naučio animator Josip, igrali nogomet, odbojku, stolni nogomet, biljar, radili pizzu iz krušne peći, puuno pjevali, šetali se gradom, smijali se i plakali, zajedno promišljali, iznosili i dijelili svoje ideje, razgovarali, pitali, molili se, slavili! A zajedno smo i jeli: sve pohvale teti Dragici – jela su bila preukusna i okrepljujuća, a na večeri nam je društvo, iz visine, s grede, redovito pravio naš domaćin puh! Zajedno smo provodili i duge, duuuge večeri (jer teško je otići spavati kad se još toliko toga može napraviti, doživjeti, izreči jedni drugima…)…

Neki bi se možda zapitali kako je petnaestero mladih uspjelo preživjeti tjedan dana bez signala, no nama to nije bilo važno. Uz zajednička druženja, međusobno smo komunicirali i preko porukica koje smo ostavljali u kuverte s napisanim imenima koje su se nalazile pričvršćene na panou. Meni se osobno pisanje porukica, ali i čitanje onih koje su bile upućene meni, baš jako svidjelo! Pisanje porukica drugima pomoglo mi je da u svima otkrijem i uvidim toliko toga lijepoga što nose sa sobom, što daruju jedni drugima, toliko toga predivnog što oni jesu! Zapravo, nije niti čudo što smo se svi toliko povezali kada smo bili povezani i u molitvi!

Foto: Studenti za život

Svatko je od nas imao svoga anđela čuvara koji se tijekom cijelog kampa molio za njega. To je bilo nešto zaista predivno! Sigurna sam da je za mnoge milosti koje mi je Bog darovao tijekom ovoga kampa bio zaslužan upravo moj anđeo čuvar koji mi ih je od našeg Gospodina isprosio. Trenutak otkrivanja anđela čuvara na kraju kampa bio je zaista toliko emotivan i dirljiv trenutak koji ću nositi kao predivnu i posebnu uspomenu u svome srcu! Na kampu je s nama bio i svećenik Jeronim iz Istre. Jeronim je bio otvoren za sva naša pitanja koja smo mu postavljali i za razgovore s nama, za sv. Ispovijed… Hvala mu puno jer je svojim odgovorima, propovijedima, gorljivošću za Boga, ali i svojim primjerom kako se Ljubav Kristova svakodnevno živi, produbio i ojačao našu vjeru!

Vrhunac ovog našeg kampa bio je Festival života na kojeg su bili pozvani svi ljudi dobre volje da zajedno s nama slave našeg Boga koji je tvorac svakog života! Festival je započeo sv. Misom koju je predmolio vlč. Anton Valković, a nastavio se slavljenjem koje je predvodia slavljenička služba karizmatske zajednice mladih Božja pobjeda. Svi smo, i mali i još manji, i veliki i nešto veći, pjevajući od sveg srca slavili Gospodina i zahvaljivali mu na daru života! A onda je slijedio meni najdirljiviji dio – klanjanje. Župnik je s Presvetim u pokaznici sišao s oltara i pozivao prvo djecu, zatim osnovnoškolce, srednjoškolce i studente, majke, očeve, da se okupimo oko Isusa, da mu dođemo što bliže… Srce mi je bilo puno radosti dok sam stajala do mojega Isusa, a On je mene, iz male hostije, gledao, blagoslivljao, ljubio… Na kampu sam doživjela mnogo „poljubaca“ divne Božje ljubavi i među svim tim milostima teško mi je odlučiti se za jednu najljepšu, no ja bih rekla da je čitav kamp, koji mi je prebrzo prošao, jedna predivna, velika milost za koju zahvaljujem Gospodinu! Na kampu nisam dobila samo 3u1, već mnogo više:

  • nisam dobila samo zabavu, nego i predivne, nezaboravne uspomene
  • nisam dobila samo znanje, nego i odluku i želju za akcijom
  • nisam dobila samo zajedništvo, već sam dobila pravo obiteljsko zajedništvo i prave prijatelje….

Hvala svima koji su dali svoj doprinos kako bismo mogli provesti ove predivne dane u Oazi Kraljice Mira, a posebno hvala Luciji, Ivanu, Josipu i Renatu! Dragi voditelji, vi ste ovim kampom ispunili, ma i premašili moja očekivanja, a evo, i ja vama mogu reći da ste i vi, uz Božju milost, u nama postigli i svoja očekivanja:

Hvala vam što ste probudili novu generaciju u kulturi života!

Bog vas blagoslovio!