Raspored putovanja pape Franje za ovu godinu sve je popunjeniji. Nakon što je u prošli petak potvrđena vijest o putovanju u Kolumbiju, a razmatra se i pohod Južnom Sudanu, nove informacije iz Vatikana kažu kako bi Sveti Otac ove godine mogao posjetiti i Egipat.

Naime, kako prenosi Associated Press, vatikanski glasnogovornik Greg Burke potvrdio je u subotu da Vatikan razmatra posjet toj arapskoj zemlji.

“Razmatra se putovanje Svetog Oca u Egipat, ali datum kao ni program još uvijek nisu finalizirani”, poručio je Burke.

Reakcija Vatikana uslijedila je nakon što je talijanska televizijska kuća RAI objavila kako će papa Franjo 20. i 21. svibnja boraviti u Kairu te da bi pohod trebao uključivati posjet džamiji i Sveučilištu Al-Azhar.

Posjet bi trebao predstavljati nastavak u razvijanju dobrih odnosa između Svete Stolice i najvažnijeg sveučilišta islamskog svijeta nakon što je u svibnju prošle godine Veliki imam Al-Azhara, Ahmad Muhammad Al-Tayyib, posjetio Vatikan. U intervjuu koji je izašao nakon audijencije kod Pape, Veliki imam izjavio je kako se radi „o čovjeku mira, koji slijedi nauk kršćanstva, koja je religija ljubavi i mira“.

Pohod Svetog Oca Egiptu bio bi i veliko olakšanje za tamošnje koptske kršćane koji čine 9% stanovništva te države. Naime već nekoliko godina egipatski kršćani žrtve su terorističkih napada, otmica i ubijanja, a njihove crkve se oskvrnjuju. Tako je u prosincu 2016. godine, za vrijeme nedjeljne mise u koptskoj katedrali u Kairu, u samoubilačkom napadu ubijeno 27, a ozlijeđeno najmanje 50 kršćana. Također pripadnici ISIL-a nedavno su započeli napade na kršćane koji žive na Sinajskom poluotoku, zbog čega se sve veći broj njih iseljava.

“Džihadisti žele potjerati kršćane sa Sinajskog poluotoka i pretvoriti ga u svoje uporište jer gube položaje u Siriji i u Iraku, stoga traže utočište na Sinaju kako bi mogli nastaviti oružanu borbu. Budući da na poluotoku ima mala skupina kršćana, džihadistima se ukazala prigoda da jednim pothvatom ostvare dva cilja. Neki zadrti muslimani misle da kršćani imaju pravo živjeti zajedno s muslimanima samo ako prihvate islamski sustav i plaćanje dažbine. Džihadisti ni to ne prihvaćaju, oni kršćane smatraju neprijateljima”, poručio je nedavno pater Samir Khalil Samir, Egipćanin i profesor islamistike na Papinskom istočnom institutu u Rimu.

Prvi papa koji je posjetio Egipat bio je sveti Ivan Pavao II. i to 2000. godine.

Tino Krvavica | Bitno.net