Nakon audijencije s papom Franjom u ponedjeljak u Apostolskoj palači, veliki imam Al-Azhara, Ahmad Al-Tayyib dao je ekskluzivan intervju za vatikanske medije. „U ime blagog i milosrdnog Boga, na početku bih želio zahvaliti Njegovoj Svetosti… papi Franji, što me je primio s mojom delegacijom iz Al-Azhara i za lijep prihvat te toplu naklonost koju mi je pružio“ – rekao je Veliki imam, ističući da je pohod Vatikanu inicijativa kojom se želi „nastaviti naše sveto poslanje, a to je poslanje religija da ‘posvuda čovjeka učine radosnim“.

Veliki je imam napomenuo da se ovim pohodom nastavlja međureligijski dijalog Al-Azhara i Vatikana, koji je zbog posebnih okolnosti bio prekinut. Izrazio je nadu da će put dijaloga „biti bolji nego prije“ te je kazao da je sretan što je on prvi „šeik Al-Azhara koji je posjetio Vatikan“.

Prvi, „vrlo snažan“ dojam Velikoga imama o papi Franji jest da se radi o „čovjeku mira, koji slijedi nauk kršćanstva, koja je religija ljubavi i mira“. „Prateći Njegovu Svetost, vidjeli smo čovjeka koji poštuje druge religije te ima obzira za njihove sljedbenike“. Papu je osim toga nazvao „čovjekom koji je posvetio svoj život služenju siromašnima i bijednima i koji se brine za osobe općenito; on je čovjek askeze, odrekao se prolaznih zadovoljstava svjetovnoga života“. Sve to – kazao je – „kvalitete su koje s njim dijelimo i zbog toga smo osjetili želju susresti tog čovjeka, kako bismo zajedno radili za čovječanstvo“.

Istaknuo je „velike i teške“ odgovornosti visokih vjerskih autoriteta, jer – kako je objasnio – nijedna moderna filozofija ni ideologija koja je odvela čovječanstvo od religije i neba, nije uspjela učiniti čovjeka sretnim ni udaljiti ga od ratova i prolijevanja krvi.

Veliki je imam izrazio uvjerenje kako je došao trenutak da religijski predstavnici na „snažan i konkretan način“ čovječanstvu pruže „novo usmjerenje prema milosrđu i miru“, kako bi se „izbjegle velike krize koje sada proživljavamo“. „Čovjek bez religije predstavlja opasnost za svojeg bližnjeg“ – rekao je Al-Tayyib, dodajući kako vjeruje da je čovjek u 21. stoljeću počeo gledati u nutrinu i tražiti mudre smjernice koje bi ga vodile na ispravnome putu.

Veliki se imam također osvrnuo na rad sveučilišta Al-Azhar u „pojašnjavanju muslimanskih pojmova koje“ – kako je istaknuo – „iskrivljuju oni koji koriste nasilje i terorizam, kao i oružani pokreti koji se prave da rade za mir.“ Rekao je kako su „identificirali ta pogrešna poimanja“ te se trude studentima prenijeti „ispravne koncepte, od kojih su ekstremisti i teroristi zastranili“.

Istaknuo je da su na svjetskoj razini utemeljili „promatračnicu“ na osam jezika, koja prati „otrovne ekstremističke materijale i ideje koje zavode mladost“ te da takve materijale ispravljaju. Putem „Kuće egipatske obitelji“, koja ujedinjuje muslimane i vjernike svih kršćanskih konfesija u Egiptu, pokušavaju pak odgovoriti na one koji siju sukobe i podjele među kršćanima i sljedbenicima islama.

Osim toga – napomenuo je – na Al-Azharu imaju dvomjesečne programe za europske imame, na kojima formiraju za dijalog, razotkrivaju pogrešne ideje i govore o integraciji muslimana u europska društva „kako bi mogli biti resurs za sigurnost, bogatstvo i snagu tih zemalja“.

Osvrnuvši se na stanje na Bliskome istoku, Veliki je imam napomenuo kako za tamošnje sukobe „nema nikakvog logičnog uzroka“. Uputio je apel da se čitav svijet ujedini i okonča terorizam. Ako se zanemari problem terorizma, cijenu će plaćati i Istok i Zapad, kao što se već moglo vidjeti – naglasio je Al-Tayyb.

„Stoga je ovo moj apel svijetu i slobodnim ljudima svijeta: hitno se složite i intervenirajte kako bi se okončale rijeke krvi.“ „Da, terorizam postoji, ali islam nema ništa s tim terorizmom, i to vrijedi za muslimanske učenjake te za kršćane i muslimane na Istoku. Oni koji ubijaju muslimane i kršćane pogrešno su razumjeli tekstove islama kako bi ih instrumentalizirali ili pak iz nemara“ – ustvrdio je Veliki imam.

Podsjetio je na prošlogodišnji skup sunitskih i šijitskih učenjaka na Al-Azharu – na kojem su sudjelovali i kršćani te jedan predstavnik jezida –, i na tada objavljenu deklaraciju u kojoj se tvrdi da „islam i kršćanstvo nemaju ništa s onima koji ubijaju“ i koja je zatražila od Zapada da „ne miješa s muslimanima te devijantne skupine koje su u zabludi“. Veliki je imam dodao kako se u toj deklaraciji također „odbacuje prisilno raseljavanje, robovlasništvo te prodavanje i kupovanje žena u ime islama.“

„Želio bih reći da to pitanje ne treba predstavljati kao progon kršćana na Istoku; naprotiv, više je muslimanskih žrtava nego kršćanskih i svi zajedno proživljavamo te katastrofe“ – rekao je, napominjući da se „ne mogu kriviti religije za devijacije nekih njihovih sljedbenika, zato što u svakoj religiji postoji devijantna frakcija koja je podigla barjak religije ne bi li u njezino ime ubijala“.

Na koncu je Veliki imam još jednom izrazio „živu zahvalnost, cijenjenje te nadu“ da će „kršćani i muslimani raditi zajedno, Al-Azhar i Vatikan“, kako bi pomogli spasiti sve ljude – „neovisno o njihovoj religiji i vjeroispovijest“ – od „kriza razornih ratova, siromaštva, neznanja i bolesti.“

Radio Vatikan | Bitno.net