Egipatska vojska završila je obnovu crkve u glavnom gradu Egipta, Kairu, oštećenu prilikom bombaškog napada koji je 11. prosinca odnio 27 života, dok je pedesetak ljudi ranjeno, izjavio je policijski glasnogovornik, a prenosi internetska stranica Ahram.

Odgovornost za napad koji se odvio za vrijeme slavljenja svete mise preuzela je lokalna grana ISIL-a.

Obnovu crkve svetog Petra i Pavla, koja pripada koptskim kršćanima, naredio je egipatski predsjednik Abdel-Fattah El-Sisi. Kao krajnji rok postavljen je 7. siječnja, dan kada Kopti, poput nekih pravoslavnih Crkava, slave Božić.

“Inženjerska služba Oružanih snaga uspjela je u roku 15 dana obnoviti uništene dijelove crkve, sačuvavši pritom njeno arhitektonsko nasljeđe, kako bi bila spremna primiti kršćane za Božić”, pisalo je u službenoj izjavi glasnogovornika.

Prema navodima internetske stranice Ahram, radi se o najvećem napadu na koptske kršćane u toj zemlji. Sama eksplozija ubila je 24 ljudi, dok ih je troje kasnije podleglo ozljedama. Eksplozija je također značajno oštetila određene dijelove crkve u središtu Kaira.

Podsjećamo, nakon napada na društvenim su se mrežama pojavili brojni komentari podrške ISIL-u. U jednom od njih pisalo je: “Bog blagoslovio onoga tko je izvršio ovaj blaženi čin.”

Egipatske vlasti ubrzo su identificirale bombaša. Radi se o 22-godišnjem Mahmoudu Shafiqu Mohamedu Mostafi. Također, vlasti su uhitile i četiri osobe povezane s napadom, među kojima je bila i jedna žena.

Koptski kršćani čine 10% egipatskog stanovništva i najveća su kršćanska zajednica na Bliskom istoku. Nažalost, posljednjih godina mnogi od njih suočeni su s napadima islamista, osobito u manjim sredinama. Posljednji veliki napad na koptsku kršćansku zajednicu dogodio se 2011. godine, a u tom je napadu poginulo više od dvadeset kršćana.

Tino Krvavica, Ahram | Bitno.net

Foto: Egyptian Armed Forces via Ahram