U stravičnom samoubilačkom bombaškom napadu tijekom današnje svete mise u koptskoj katedrali u Kairu stradalo je najmanje 25 vjernika, a više od 50 ih je ozlijeđeno, prenose svjetski mediji.

Riječ je o jednom od najtežih napada u posljednjih nekoliko godina, a prema objavama na društvenim mrežama očito je kako iza ovog krvoprolića stoje teroristi Islamske države.

“Bog blagoslovio onoga tko je izvršio ovaj blaženi čin”, napisao je jedan od podupiratelja Islamske države.

Eksplozija se dogodila u pokrajnjoj kapeli katedrale sv. Marka uoči početka liturgijskog slavlja, prenosi Reuters, a s obzirom na to da je izvor eksplozije bio u dijelu crkve u kojemu po običaju stoje žene, pretpostavlja se kako je napad izvela žena.

“Sve se zatreslo od eksplozije… Prašina je prekrila dvoranu, a ja sam gledao prema vratima, no ništa nisam vidio… Uspio sam pobjeći van, dok su ljudi oko mene vrištali, a mnogi su ležali na podu”, kazao je jedan od preživjelih vjernika.

Mediji prenose kako je među poginulima najmanje šestero djece.

Napad je najvjerojatnije izazvan posljednjim akcijama egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija usmjerenima protiv terorista ISIL-a, a koje otvoreno podupiru i koptski kršćani.

Predsjednik Egipta osudio je ovo stravično krvoproliće i proglasio tri dana žalosti, a osudi se pridružilo i Islamsko sveučilište Al Azhar.

Koptski kršćani čine 10% egipatskog stanovništva i najveća su kršćanska zajednica na Bliskom istoku. Nažalost, posljednjih godina mnogi od njih suočeni su s napadima islamista, osobito u manjim sredinama. Posljednji veliki napad na koptsku kršćansku zajednicu dogodio se 2011. godine, a u tom je napadu poginulo više od dvadeset kršćana.

Poglavar koptskih kršćana patrijarh Tawadros koji se nalazi u posjetu Grčkoj odlučio je prekinuti posjeti i vratiti se u Egipat, a iz koptske zajednice izjavili su kako neće dopustiti da teroristički napadi ugroze stabilne odnose između kršćanske i muslimanske zajednice u Egiptu.

Molimo za stradale koptske kršćane, kao i za sve kršćane koji zbog svoje vjere trpe progone.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net