Otkad su džihadisti samozvane Islamske države ubili sedmoricu kršćana Kopta, ne zaustavlja se bijeg kršćana sa Sinajskoga poluotoka. Govoreći o stanju kršćana u Egiptu, isusovac pater Samir Khalil Samir, Egipćanin i profesor islamistike na Papinskom istočnom institutu u Rimu, ustvrdio je da su posljednjih mjeseci pojačani napadi na kršćane.

Džihadisti žele potjerati kršćane sa Sinajskog poluotoka i pretvoriti ga u svoje uporište jer gube položaje u Siriji i u Iraku, stoga traže utočište na Sinaju kako bi mogli nastaviti oružanu borbu. Budući da na poluotoku ima mala skupina kršćana, džihadistima se ukazala prigoda da jednim pothvatom ostvare dva cilja. Neki zadrti muslimani misle da kršćani imaju pravo živjeti zajedno s muslimanima samo ako prihvate islamski sustav i plaćanje dažbine. Džihadisti ni to ne prihvaćaju, oni kršćane smatraju neprijateljima – ustvrdio je profesor Samir.

Na upit o zaštiti kršćana u Egiptu, rekao je da Vlada ne čini ništa posebno, misli kako može zaštititi vojnike koji na Sinajskom poluotoku trpe znatne gubitke. Valja istaknuti da izbjeglice udomljuju u gradu Ismailia, na Sueskom kanalu; primaju ih ne samo kršćani evangelici već i muslimani, a Vlada im nastoji pomoći. Izbjeglice su ostale bez svega onoga što su godinama gradili – primijetio je isusovac Samir.

Na primjedbu kako je nedavno veliki imam Al Tayyib osudio novu uvojnicu nasilja protiv kršćana na Sinaju, rekao je da on mora osuditi nasilje te kako misli da je osuda bila iskrena. To pak ne znači da njegove riječi na Sinajskom poluotoku mogu nešto postići. Veliki imam je nedavno organizirao skup o „Slobodi i građanstvu“ na koji je pozvao mnogo ljudi, naročito kršćana; bili su nazočni patrijarsi Bliskoga istoka – podsjetio je profesor.

Na skupu je potvrđeno vrlo važno načelo da na temelju religije ne treba razlikovati građane. Ili smo svi građani jedne države ili više nema države. To je veliki pomak naprijed, samo ako ga se ozbiljno shvati i stvarno primijeni. Mi upravo to tražimo. „Građanin“ znači priznati Opću povelju o ljudskim pravima, koja sve ljude priznaje jednakima, nema dakle razlika glede religije, spola, ni bilo kojeg drugog mjerila – kazao je profesor dodajući:

U Egiptu sada postoji razlika, primjerice u slučaju nasljedstva; u muslimanskom sustavu, koji je na snazi u Egiptu, žena nasljeđuje polovicu u odnosu na ono što dobije muškarac, njegova braća. Također i kad je u pitanju rastava braka: suprug ima pravo uvijek otpustiti suprugu. Predsjednik al-Sisi je prije dva tjedna zatražio da se službeno ukine to pravilo. Nažalost, al Azhar je odbio govoreći: Pravilo je bilo na snazi i u vrijeme Proroka, ne možemo ga dakle ukinuti – zaključio je profesor Samir Khalil Samir.

Radio Vatikan | Bitno.net