U četvrtak, 13. listopada, biskup Fellay, generalni poglavar Svećeničkog bratstva svetog Pija X. (FSSPX) posjetio je Vatikan gdje se, uz kratak posjet papi Franji, susreo s kardinalom Gerhardom Mullerom, prefektom Kongregacije za nauk vjere te njegovim suradnicima među kojima je bio i nadbiskup Guido Pozzo koji se posljednjih mjeseci isprofilirao kao jedna od najvažnijih osoba u pregovorima između Vatikana i FSSPX-a o punom kanonskom statusu tog društva.

Prema priopćenju koje je na svojim stranicama objavio DICI, radi se o drugom susretu s kardinalom Mullerom (prvi je održan 23. rujna 2014. godine), koji se odvio unutar “okvira koje je Bratstvo sv. Pija X. uvijek održavalo s rimskim vlastima, osobito posljednjih godina u sklopu ‘doktrinalnih diskusija’ koje su se odvijale u različitim bogoslovijama Bratstva i koje će se nastaviti idućih mjeseci”.

Radi se zapravo o susretima pojedinih katoličkih kardinala i biskupa s predstavnicima FSSPX-a na kojima se dijalogizira o preprekama koje FSSPX-u priječe u dobivanju punog kanonskog statusa u Crkvi. Najčešće teme razgovora su Drugi vatikanski koncil, osobito učenje Koncila o ekumenizmu, odnosima Crkve i države, religijskoj slobodi te svetoj misi.

Iako susret nije iznjedrio nikakve revolucionarne zaključke niti odluke, njegova važnost, osobito za FSSPX, očituje se u činjenici kako se radilo o razgovoru s jednom od osoba unutar Katoličke Crkve koja za razliku od pape Franje nije popustljiva prema odmetnutom bratstvu.

Dapače, nakon što je nadbiskup Pozzo, tajnik Papinskog vijeća Ecclesia Dei, nekoliko puta javno izjavio kako pojedini dokumenti Drugog vatikanskog koncila, poput Nostra Aetate, nisu uvjeti za puno jedinstvo Bratstva s Crkvom, prefekt Kongregacije za nauk vjere je u intervjuu za Herder Korrespondenz uzvratio: “Onaj koji želi biti ‘puni’ katolik mora prihvatiti papu i Drugi vatikanski koncil.”

“Religijsku slobodu kao temeljno ljudsko pravo i slobodu obrane vjerskog prava vezanog uz natprirodnu objavu Isusa Krista mora prihvatiti svaki katolik bez iznimke”, izjavio je tom prilikom kardinal Muller.

Ti “suprotni signali” koji dolaze iz Vatikana, a čija su oba “predstavnika” bila prisutna na susretu s biskupom Fellayem, pobudila su dosta čuđenja među članovima Bratstva što se moglo čuti i u govoru poglavara Bratstva u Port-Marleyu, u Francuskoj.

“Kakav nered! Kome trebamo vjerovati? Nevjerojatno je da bi nadbiskup Pozzo izgovorio javno one stvari bez potpore. Dapače, onaj tko ga podupire je Papa”, izjavio je poglavar Fellay, referirajući se na različite izjave talijanskog biskupa i njemačkog kardinala.

“Na razini dijaloga, svi biskupi koje je poslao Rim i s kojima smo zadnje dvije godine imali doktrinalne rasprave, rekli su nam da su te točke (određeni dokumenti Drugog vatikanskog koncila, op.a.) o kojima raspravljamo ‘otvorena pitanja’. Svi su to rekli, uključujući i kardinale. ‘Otvoreno pitanje’ znači da se o njemu može raspravljati. Znači da više nisu obvezujuća. I ti razgovori donose plodove (…) Neki odlomci koje je napisao nadbiskup Pozzo mogu se interpretirati kao da je želio iskoristiti ove rasprave kako bi bolje usmjerio stvari u Crkvi. Ali on se ne usuđuje to reći na glas, osobito jer postoji većina koja ide u drugom smjeru”, nadodao je poglavar Bratstva, istaknuvši pritom kako je FSSPX pronašao nenadane saveznike među nekim biskupima Katoličke Crkve, osobito u Africi.

Ovdje je važno istaknuti kako ni FSSPX nije pokazao veliku želju za rješavanjem svog kanonskog statusa. Dapače upravo kad je izgledalo kako su odnosi ušli u fazu zatopljenja, članovi Bratstva, na čelu s biskup Fellayem, su krajem lipnja optužili papu Franju za “poticanje zabluda”. Ipak to nije spriječilo Svetog Oca u njegovim planovima da Bratstvo vrati majci Crkvi.

Podsjećamo, posljednjih mjeseci u javnosti se pojavila informacija kako bi Bratstvo, čiji je osnivač biskup Marcel Lefebvre 1988. posvetio 4 biskupa bez odobrenja Vatikana (zbog čega su oni ekskomunicirani), moglo dobiti status osobne prelature unutar Katoličke Crkve po uzoru na Opus Dei, čime bi stekli punu pravnu valjanost.

Prema NCRegisteru, izvori upoznati s razgovorima kažu kako je “osobna prelatura”, zajedno s interpretacijom Drugog vatikanskog koncila bila jedna od glavnih tema gore spomenutog sastanka s kardinalom Mullerom.

Unatoč tome biskup Fellay zaključuje: “Hoće li biti dogovora? Ne znam, vidjet ćemo.”

Tino Krvavica | Bitno.net