FSSPX optužili papu poticanje zabluda

To se naime može iščitati iz posljednjeg Službenog priopćenja generalnog poglavara FSSPX-a, koje potpisuje biskup Bernard Fellay, a u kojem stoji kako Svećeničko bratstvo sv. Pija X. “u sadašnjem stanju ozbiljne nužde… ne traži u prvom redu kanonsko priznanje na koje, kao katoličko djelo, ima pravo”.

Biskup Fellay, zajedno s visokim poglavarima FSSPX-a, također je optužio papu Franju, kao i “veliki broj pastira” na “nesretno poticanje zabluda” koje su se uvukle u katolički Nauk, pritom nazvavši ovo vremenom “velike i bolne zbunjenosti koja vlada u Crkvi”.

U nastavku priopćenja vodstvo Svećeničkog bratstva, čiji je kanonski status neregularan zbog njihova nepriznavanja cjelovitosti Drugog vatikanskog koncila, piše kako se “obnova svega u Kristu… ne može ostvariti bez podrške Pape koji na konkretan način podržava povratak Svetoj tradiciji”.

Unatoč tome FSSPX “moli i čini pokoru za Papu kako bi smogao snage naviještati katoličku vjeru i moral u njihovoj cjelovitosti. Na taj način ubrzat će trijumf Bezgrješnog Srca Marijina za kojim iskreno čeznemo kako se bližimo stotoj obljetnici ukazanja u Fatimi”.

Cijelo priopćenje sastavljeno je i objavljeno na zaključku sastanka visokih poglavara Svećeničkog bratstva sv. Pija X. koji se održavao u Švicarskoj od 25. do 28. lipnja 2016. Međutim glavni razlog ove promjene u retorici ostaje nepoznat.

Ljubav kratkog vijeka…

Ovo predstavlja novi preokret u odnosima između Vatikana i Bratstva koji su nenadano zatoplili nakon privatnog susreta između pape Franje i biskupa Fellaya koji se dogodio u travnju ove godine. Ubrzo je u medije izašla i vijest kako “priznanje Drugog vatikanskog koncila” nije uvjet za kanonsko priznanje FSSPX-a, što je na kraju ipak odbacio kardinal Muller, prefekt Kongregacije za nauk vjere.

Unatoč tome u Vatikanu se dugo baratalo s mogućnošću davanja Bratstvu statusa osobne prelature, po uzoru na Opus Dei, o čemu je govorio i papa Franjo u intervjuu za francuski La Croix.

Podsjećamo, Svećeničko bratstvo sv. Pija X. osnovao je nadbiskup Marcel Lefebvre kao odgovor na Drugi vatikanski koncil. Nadbiskup Lefebvre je 1988., usprkos izričitoj zapovijedi pape Ivana Pavla II., posvetio četiri nova biskupa koja je Vatikan potom ekskomunicirao. Ekskomunikacije je povukao papa Benedikt XVI. kao znak dobre volje prema Bratstvu. Unatoč tome, kanonski status FSSPX-a, najpoznatijeg po suprotstavljanju dijelovima nauka utvrđenog na Drugom vatikanskom koncilu, a napose misi koja se služi po novom obredu, i dalje je neregularan.

Tino Krvavica | Bitno.net