Gerhard_Muller, Kardinal Muller FSSPX mora prihvatiti Drugi vatikanski koncil

Nakon što je početkom travnja iznenadni susret pape Franje i poglavara Svećeničkog bratstva sv. Pija X. (FSSPX), biskupa Bernarda Fellaya, označio početak naglog zatopljavanja odnosa između Bratstva i Vatikana, izgleda kako su daljnji pregovori naišli na ozbiljnu prepreku.

Kardinal Gerhard Müller , predsjednik Kongregacije za nauk vjere koji je unutar Katoličke Crkve poznat po svojoj revnosti u očuvanju Doktrine i Nauka, izjavio je za lipanjsko izdanje njemačkog magazina Herder Korrespondenz kako “onaj koji želi biti ‘puni’ katolik, mora prihvatiti papu i Drugi vatikanski koncil”, javljaju austrijski KathPress i Edward Pentin iz američkog NCRegistera.

Veliki je to udarac nastojanjima nekih pojedinaca unutar Crkve, među kojima je i sam papa Franjo, da prihvaćanje cijelog Drugog vatikanskog koncila ne bude uvjet priznanja Bratstva, koje se trenutačno nalazi u neregularnoj situaciji, kao punopravnog dijela Crkve (FSSPX protivi se dijelovima Koncila koji se odnose na ekumenizam, slobodu vjeroispovijesti, odnose Crkve i države te novi misni obred).

Podsjećamo, nadbiskup Guido Pozzo, tajnik Papinskog vijeća “Ecclesia Dei” izjavio je za francuski LaCroix kako neslaganja oko spomenutih pitanja “nisu prepreka kanonskom i pravnom priznanju FSSPX-a”. Dapače, sam biskup Fellay ustvrdio je u razgovoru za NCRegister kako papa Franjo manji naglasak stavlja na prihvaćanje Koncila, više razmišljajući o “spašenju duša i načinu kako to napraviti”.

Premda je Papa nedavno izjavio kako do “temeljnog suglasja” oko Drugog vatikanskog koncila treba doći, činilo se kako ništa ne priječi da ti razgovori budu nastavljeni tek nakon što kanonska situacija FSSPX-a bude regulirana. Dapače u medijima su isplivale informacije kako se Bratstvu ponudio model osobne prelature koji za sada ima samo Opus Dei, a čak je i Sveti Otac ustvrdio kako bi to moglo biti “moguće rješenje”.

Takav razvoj događaja sada dolazi u pitanje s obzirom da je kardinal Müller, jedan od najmoćnijih ljudi u Vatikanu, izjavio kako od FSSPX-a očekuje “bezuvjetno prihvaćanje” slobode vjeroispovijesti kao ljudskog prava te rad na ekumenizmu, što je biskup Fellay unaprijed odbio u intervjuu za francuski DICI.

Tom priliku poglavar Bratstva poručio je: “Oni koji na potpuno pogrešan način tvrde kako je Koncil nepogrešiv, zahtijevaju potpuno pokoravanje Koncilu. Ako “prihvatiti Koncil” znači to, e onda izjavljujemo da ne prihvaćamo Koncil. Točnije zato što negiramo njegovu nepogrešivost. Ako postoje neki odlomci koncilskih dokumenata koji ponavljaju ono što je Crkva već prije tvrdila, na nepogrešiv način, očito ti odlomci jesu i ostaju nepogrešivi. I mi ih prihvaćamo, s tim nemamo problem.”

To pak nije pokolebalo njemačkog kardinala koji je ustvrdio kako se Koncil ne može smatrati “isključivo pastoralnim razgovorom” samo zato što nije proglašena niti jedna obvezujuća dogma, dodavši pritom kako niti jedan papa u povijesti nije proglasio dogmu Kristova uskrsnuća, ali ona i dalje spada u “centar vjerovanja” tj. “njegov temelj”.

“Ključne točke, čak iako nisu proglašene ex cathedra su, za nas katolike, i dalje suštinske”, pojasnio je kardinal, rekavši kako čovjeka ne mora fascinirati svaka homilija nekog biskupa ili pape, ali kako Magisterium (Učiteljstvo), mora biti prihvaćeno:

“Religijsku slobodu kao temeljno ljudsko pravo i slobodu obrane vjerskog prava vezanog uz natprirodnu objavu Isusa Krista mora prihvatiti svaki katolik bez iznimke.”

Müller je također istaknuo kako je prihvaćanje Drugog vatikanskog koncila u njegovoj punini “prikladno sredstvo ulaska u puno jedinstvo s Papom i biskupima u zajedništvu s njim”.

Kardinal je za kraj negirao kako se po tom pitanju mimoilazi s papom Franjom podsjetivši na njegove riječi iz nedavnog intervjua za LaCroix u kojem je spomenuo kako su FSSPX “katolici na putu prema punom jedinstvu” što je pozicija jednaka onoj pape emeritusa Benedikta XVI.

Tino Krvavica | Bitno.net