Izgleda kako bi hod pape Franje po periferijama u potrazi za “izgubljenim ovcama” mogao rezultirati i nekim neočekivanim povratnicima u tor Majke Crkve.

Samo nekoliko dana nakon što je objavljeno kako se papa Franjo susreo s biskupom Bernardom Fellayem, generalnim poglavarom Društva sv. Pija X. (poznatim pod engleskom skraćenicom SSPX – Society of Saint Pius X.), nadbiskup Guido Pozzo, tajnik Papinskog vijeća ‘Ecclesia Dei’, izjavio je kako neslaganja oko Drugog vatikanskog koncila “nisu prepreka kanonskom i pravnom priznavanju SSPX-a”.

Kako prenosi Rorate Caeli, nadbiskup Pozzo u intervjuu za francuski katolički list La Croix rekao je kako “poteškoće koje su istaknuli u SSPX-u o odnosu Crkve i države te religijskih sloboda, prakse ekumenizma i dijaloga s nekršćanskim religijama, određenih aspekata liturgijske reforme te njenih konkretnih provođenja u praksi, ostaju predmeti razgovora i pojašnjenja, ali ne predstavljaju zapreku kanonskom i pravnom priznanju SSPX-a”.

Spomenuta izjava od velike je važnosti jer predstavlja potvrdan odgovor na intervju koji je prije mjesec dana biskup Fellay dao za francuski DICI, u kojem postavlja pitanje “što znači ‘prihvatiti Koncil?'”.

“Do sada su uvijek govorili: ‘Morate prihvatiti Koncil’. Teško je istaknuti pravo značenje tog izraza: ‘prihvatiti Koncil’. Što to znači? Jer činjenica je kako su koncilski dokumenti potpuno različiti: trebaju biti prihvaćeni prema stupnjevitom kriteriju, kao obvezujući na različitim razinama (…) Ali oni koji na potpuno pogrešan način tvrde kako je Koncil nepogrešiv, zahtijevaju potpuno pokoravanje Koncilu. Ako ‘prihvatiti Koncil’ znači to, e onda izjavljujemo da ne prihvaćamo Koncil. Točnije zato što negiramo njegovu nepogrešivost. Ako postoje neki odlomci koncilskih dokumenata koji ponavljaju ono što je Crkva već prije tvrdila, na nepogrešiv način, očito ti odlomci jesu i ostaju nepogrešivi. I mi ih prihvaćamo, s tim nemamo problem”, ustvrdio je biskup Fellay o problemu koji je do sada predstavljao glavni kamen spoticanja između Svete Stolice i Društva.

I u ovom primjeru očita je želja pape Franje da pomiri različite struje unutar Crkve ne ulazeći pritom u doktrinalna pitanja već posvetivši se pastoralu na “periferijama života”. I dok su prvih godina Franjina pontifikata uspjesi takvog postupanja bili vidljivi prije svega među socijalno ugroženim skupinama, posljednji događaji mogli bi utjecati na svojevrsno “pomirenje” između “pretkoncilske Crkve” i “koncilske Crkve”, što su razlike koje upravo SSPX potencira.

Dapače, prije dvije godine u jednoj propovijedi generalni poglavar Društva sv. Pija X. izjavio je kako je situacija u Crkvi “prava katastrofa“, naglasivši pritom kako ju “sadašnji Papa čini 10 000 puta gorom”. Njegove današnje izjave pak imaju potpuno drugačiji ton, ako ne i sam sadržaj, što je prvi veliki Franjin uspjeh u odnosu prema tradicionalistima.

Papa Franjo dopušta ispovijed svećenicima SSPX-a?

Papa Franjo započeo je s približavanjem SSPX-a Vatikanu kada je odredio da osobe koje tijekom Svete godine milosrđa pristupe sakramentu pomirenja kod nekog od svećenika Društva svetog Pija X. dopušteno prime valjani oprost svojih grijeha, a nastavio je pozvavši biskupa Fellaya na privatni razgovor.

Najnovije informacije tvrde kako će Sveti Otac probati produbiti spomenute odnose na način da dopuštenje za valjanu ispovijed kod svećenika članova SSPX-a produži i nakon završetka Godine milosrđa, što bi predstavljalo svojevrsni presedan. Biskup Fellay, potvrdio je tu vijest tijekom nedavne propovijedi na hodočašću u Puy-en-Velay izjavivši kako mu je papa Franjo povjerio da želi proširiti ovlasti SSPX-a, počevši s odobrenjem da njihovi svećenici valjano ispovijedaju.

Također, istaknuo je kako ga je Sveti Otac ohrabrio u osnivanju bogoslovije u Italiji.

Papa Franjo tako bi mogao postići ono što ni sam papa Benedikt XVI., štovatelj tradicije i veliki uzor brojnim, tradicionalnije nastrojenim katolicima, nije. Naime još za vrijeme svog pontifikata papa Benedikt pokušao je privoljeti SSPX na puno jedinstvo s Crkvom, ponudivši im doktrinalni dokument koji su oni odbili potpisati, odbivši priznati Drugi vatikanski koncil kao dio Učiteljstva Crkve.

Tino Krvavica | Bitno.net