KARDINAL MARIO GRECH

Glavni tajnik Sinode biskupa kritizirao ‘javnu osudu’ njemačkog Sinodalnog puta

"Smatram da su bratski ispravak i dijalog vrlo pozitivni, ali zašto javna osuda? To ne pomaže već stvara dodatnu polarizaciju"

Tino Krvavica, CNA
Foto: Cardinal Mario Grech / Wikimedia Commons

Foto: Cardinal Mario Grech / Wikimedia Commons

Kardinal Mario Grech, glavni tajnik Sinode biskupa, osvrnuo se na javne kritike upućene njemačkom Sinodalnom putu.

U razgovoru za “Herder Thema”, Grech je izjavio kako se “ne slaže s metodama kritičara” procesa Crkve u Njemačkoj.

“Smatram da su bratski ispravak i dijalog vrlo pozitivni, ali zašto javna osuda? To ne pomaže već stvara dodatnu polarizaciju”, prenosi njegove riječi njemačko izdanje portala CNA.

Kardinal ističe kako je za njega “jedna stvar pratiti ono što se objavi javno, a nešto sasvim drugo pratiti što se doista događa, to je proces”.

“Možda je, općenito, komunikacija mogla biti bolja”, dodao je Grech, istaknuvši kako bi to “pomoglo boljem razumijevanju onoga što se događa u Njemačkoj”.

Unatoč tome, poručio je kako ima “povjerenje” u tamošnju Katoličku Crkvu te u biskupe za koje smatra da “znaju što rade”.

Kardinal Mario Grech rođen je na Malti gdje je služio kao biskup Goza te kao predsjednik Malteške biskupske konferencije.

Zajedno s nadbiskupom Malte Charlesom Sciclunom autor je kontroverznih pastoralnih smjernica o implementaciji apostolske pobudnice Amoris laetitia, objavljenih 2017. godine. Dvojica prelata tada su napisali da katolici koji su razvedeni te u drugom, građanskom, braku mogu primati pričest “ako misle da su u miru s Bogom”.

Sinodalni put

Podsjetimo, Sinodalni put Crkve u Njemačkoj započeo je 2019. nakon objave potresnog izvješća o seksualnim zlostavljanjima (što je, uostalom, navedeno kao i razlog njegova pokretanja).

Već je sam izbor tema (seksualni moral, uloga žene u crkvenim službama, celibat te klerikalizam) naišao na kritike određenih dijelova globalne Crkve. One su se samo pojačale nakon što je Biskupska konferencija Njemačke kao partnera u organizaciji priključila Središnje vijeće njemačkih katolika (ZdK, op. a.) čiji su članovi, prema informacijama, javno istupali protiv crkvenog nauka o spolnosti i ređenju žena.

Kritike su, uključujući i one pape Franje, postale glasnije nakon što je u veljači ove godine Sinodalni put podržao nacrte dokumenata koji, između ostaloga, pozivaju na ponovnu procjenu crkvenog pogleda na homoseksualnost, na ređenje žena, te na promjenu crkvenog stava po pitanju kontracepcije.

Tako je u travnju objavljeno otvoreno pismo njemačkim prelatima u kojem su u sedam točaka istaknute zabrinutosti Sinodalnim putem. Pismo je potpisalo više od sto biskupa, među kojima su i kardinali Pell, Burke, Arinze i Napier.

Objavljeno: 30. kolovoza 2022.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.