U subotu je završilo treće plenarno zasjedanje Sinodalnog puta Katoličke Crkve u Njemačkoj na kojem su podržani nacrti koji pozivaju na blagoslov homoseksualnih parova, ređenje žena te promjenu crkvenog stava o kontracepciji, prenosi CNA.

Sudionici su posljednjeg dana zasjedanja sa 174 glasa za, 22 protiv i 7 suzdržanih podržali dokument koji poziva na ponovnu procjenu crkvenog pogleda na homoseksualnost. U tekstu dokumenta, između ostaloga, stoji kako “točke 2357 – 2359 i 2395 (Čistoća i homoseksualnost) Katekizma treba revidirati” u sklopu “reevaluacije homoseksualnosti”.

Istoga dana sa 161 glasa ‘za’ 34 ‘protiv’ i 11 suzdržanih podršku je dobio i dokument koji poziva na blagoslov homoseksualnih parova.

Podsjetimo, Kongregacija za nauk vjere je u ožujku prošle godine ustvrdila kako “Crkva nema, i ne može imati, moć udjeljivanja blagoslova istospolnim zajednicama”.

Dan ranije glasalo se o tekstu koji poziva na ređenje žena. On je prihvaćen sa 174 glasa ‘za’, 30 ‘protiv’ i 6 suzdržanih. Ovo pitanje u Crkvi nije novo, a na njega se osvrnuo i Ivan Pavao II. godine 1994. u dokumentu Ordinatio sacerdotalis u kojem je naveo kako Crkva “ne smatra sebe ovlaštenom pripustiti žene svećeničkom ređenju”.

Govoreći o istom pitanju u intervjuu za Reuters iz 2018., papa Franjo je kazao: „Ivan Pavao II. tu je bio jasan i zatvorio vrata, ja se na to više neću vraćati.”

Sudionici plenarnog zasjedanja dali su podršku i dokumentu koji poziva na promjenu crkvenog stava po pitanju kontracepcije u kojem je navedeno kako “supružnici preuzimaju odgovornost za vrijeme kada žele postati roditelji, broj djece kojeg žele imati kao i različite metode obiteljskog planiranja”.

“U tom smislu, u Katekizmu bi se trebali izmijeniti točke: 2366 i 2367, 2396 (Plodnost ženidbe), 2368 – 2370, 2399 (Regulacija začeća)”, navodi se u tekstu koji je dobio 169 glasova podrške, dok je 30 prisutnih bilo protiv, a 6 suzdržano.

Vrijedi naglasiti kako je na zasjedanju izglasan i nacrt koji poziva na formiranje dodatnog savjetodavnog tijela pri izboru biskupa koje će se sastojati prvenstveno od laika. Kako navodi Vatican News: “To savjetodavno tijelo će, zajedno s dotičnim katedralnim kaptolom, sastavljati popis prijedloga prikladnih biskupskih kandidata koji se šalje u Rim.”

Okupljenima se kao promatrač Sinodalnog puta obratio i nuncij u Njemačkoj, nadbiskup Nikola Eterović, koji je ističući Papin naglasak na važnosti sinodalnosti u Crkvi, podsjetio na njegova upozorenja protiv “parlamentarizma, formalizma, intelektualizma i klerikalizma”.

Sinodalni put stoga zahtijeva “razlučivanje”. Ne radi se o “istraživanju mišljenja”, već središnju ulogu kao “svjetionik” ima Božja riječ, naglasio je Eterović.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije Georg Bätzing plenarno zasjedanje je nazvao “velikim uspjehom”. Rekao je kako je ozračje zasjedanja bilo “vrlo povjerljivo, duboko i oslobođeno straha, podržano velikom nadom ‘da možemo promijeniti Crkvu’”.