„Predsjedniku Njemačke biskupske konferencije, biskupu Bätzingu, sam rekao: ‘U Njemačkoj postoji jako dobra Evangelička Crkva. Ne trebaju nam dvije’“, kazao je papa Franjo u razgovoru s urednicima isusovačkih časopisa u Europi odgovarajući na pitanje vezano za Sinodalni put u Njemačkoj.

“Problem nastaje kada Sinodalni put dolazi od intelektualnih, teoloških elita te se nalazi pod utjecajem izvanjskih pritisaka. Postoje neke biskupije u kojima se Sinodalni put razvija s vjernicima s narodom, polagano”, dodao je Sveti Otac podsjetivši i na pismo koje je napisao na ovu temu.

“Osobno sam ga napisao, i trebao mi je čitav mjesec. Nisam želio uključivati Kuriju. Sam sam to učinio. Original je na španjolskom, a tekst na njemačkom je prijevod. Tamo ćete naći moje misli”, kazao je papa Franjo.

Razgovor koji je vođen 19. svibnja, a čiji je sadržaj tek jučer objavljen, dotakao se i drugih tema poput ruskog napada na Ukrajinu, pri čemu je Franjo osudio brutalnost agresora:

“Ono što vidimo je brutalnost i divljaštvo kojim se ovaj rat vodi uglavnom od strane ruskih plaćenika. Rusi najradije šalju čečenske i sirijske plaćenike”, kazao je Papa.

Pritom je upozorio da valja sagledati i “cijelu dramu koja se odvija u pozadini ovog rata, koji je možda nekako bio ili izazvan ili nije spriječen i primijetiti interes u testiranju i prodaji oružja“.

Papa je odlučio preduhitriti one koji bi ga zbog ovakvog pogleda na rat prozvali zagovornikom Vladimira Putina te je dodao „Bilo bi pojednostavljeno i pogrešno reći takvo što. Jednostavno sam protiv svođenja kompleksnosti na razdvajanje na dobre i zle momke bez rasprave o uzrocima i interesima koji su vrlo složeni.“

Papa je, između ostaloga, govorio i još jednoj aktualnoj temi, a to je duhovna obnova Crkve.

Sveti Otac je kazao da prije svega trebamo „obnoviti način na koji gledamo stvarnost, kako je procjenjujemo“.

„U Crkvi u Europi vidim više obnove u spontanim stvarima koje nastaju: pokretima, skupinama, novim biskupima koji se sjećaju posljednjeg Koncila“, kazao je Papa dodavši kako ima i onih koji se bolje sjećaju Tridentskog koncila.

U tom je duhu Sveti Otac osudio ono što je nazvao „restoracionizmom“.

„Broj skupina ‘restauratora’ je velik, posebice u SAD-u“, kazao je Papa te dodao: “Oni nikada nisu prihvatili [Drugi vatikanski] Koncil. Postoje ideje, ponašanja koje proizlaze iz restoracionizma koje u osnovi ne prihvaćaju Koncil.”

„Istina je također da je potrebno stoljeće kako bi se koncil ukorijenio. Imamo, dakle, još četrdeset godina da učinimo da se ukorijeni!“ rekao je Sveti Otac.