Luke Luna učenik katoličke srednje škole Martin Saints u gradu Orelandu u SAD-u objavio je video u kojem traži financijsku potporu za medicinski institut Ivana Pavla II. u Coralvilleu, prenosi Crux.

Središnje područje rada spomenutog instituta odnosi se na tumore, kao i na neurološke, kronične i rijetke bolesti. Ipak, zbog pandemije koronavirusa institut je za godinu 2021. odlučio pokrenuti kampanju za stvaranje cjepiva protiv COVID-a koje se neće oslanjati na fetalne stanične linije niti u fazi razvoja niti testiranja.

Luke je kazao kako se odlučio priključiti inicijativi instituta (čiji je cilj prikupiti milijun dolara) nakon što je primio e-mail svoje srednje škole u kojem je objašnjena crkvena pozicija vezana za cjepivo protiv COVID-a.

Sva tri cjepiva koja su odobrena za uporabu u SAD-u: Pfizerovo, Modernino i Johnson & Johnson’s razvijena su korištenjem staničnih linija izvedenih iz fetalnih stanica, prva dva samo u testnoj fazi, dok je razvoj Johnsonovog cjepiva uključivao sporne stanične linije u fazi razvoja, testiranja i proizvodnje.

Američki biskupi su u dokumentu objavljenom u prosincu 2020. godine naveli da se unatoč “udaljenoj povezanosti” s “moralno kompromitiranim” staničnim linijama sva tri cjepiva mogu koristiti jer je opasnost bolesti dovoljno ozbiljna “kako bi se opravdala njihova uporaba”.

“Iako nijedno cjepivo nije u potpunosti lišeno povezanosti s moralno kompromitiranim staničnim linijama, u ovom je slučaju povezanost vrlo daleka od početnog zla pobačaja”, naveli su biskupi, a sličan stav imala je i Kongregacija za nauk vjere..

Ipak, biskupi su naveli i kako “svi katolici, kao i ostali muškarci i žene dobre volje moraju nastaviti činiti što mogu” kako bi se okončalo oslanjanje na stanične linije izvedene iz fetalnih stanica.

Upravo je taj poziv utjecao na Lukea. “Zapitao sam se ‘Što se čini kako bi se osiguralo da imamo etično cjepivo?’”, rekao je u razgovoru za web stranicu Philadelphijske nadbiskupije dodavši: “Nije se činilo kao da itko išta čini”.

Nakon što je pročitao e-mail svoje škole Luke je prema riječima svojeg oca Tonyja došao s mnoštvom pitanja. Obitelj je počela istraživati temu te su naposljetku saznali za rad Medicinskog instituta Ivana Pavla II.

“Započeli su kampanju u veljači te primili ogroman broj poziva ljudi koji su pitali radi li se na cjepivu te koliko brzo može biti na tržištu”, ispričao je Tony Luna.

Potpredsjednik i znanstveni direktor Medicinskog instituta Ivana Pavla II. dr. Alan Moy kazao je kako će institut čim izvrši “potreban broj istraživanja” prijeći na sljedeći korak koji se sastoji od “dodatnog javno-privatnog financiranja” koje bi služilo u svrhu komercijalizacije proizvodnje cjepiva.

Proizvodnja cjepiva nepovezanog s fetalnim staničnim linijama “smislena je s ekonomskog, znanstvenog i tehničkog gledišta”, rekao je Moy, dodavši kako on i njegovi kolege s instituta žele razviti nešto vrlo napredno “što će farmaceutske kompanije naposljetku prihvatiti”.