Američka biskupska konferencija rekla je kako katolici mogu primiti dva od tri dostupna cjepiva protiv koronavirusa, iako su razvijena uz “udaljenu povezanost” s “moralno kompromitiranim” staničnim linijama, prenosi CNA.

U jučer objavljenoj izjavi, biskupi su kazali da je u pojedinim okolnostima moralno prihvatljivo primiti i treće cjepivo koje je razvijeno u bližoj povezanosti sa staničnom linijom dobivenom iz pobačenog djeteta, uz naglasak da vjernici ne smiju dopustiti da pandemija “oslabi našu odlučnost” u borbi protiv zla pobačaja.

Dokument su potpisali biskup Kevin Rhoades, predsjednik Vijeća za nauk vjere Američke biskupske konferencije, te biskup Joseph Naumann koji je na čelu Vijeća za pro-life aktivnosti američkih biskupa.

“U svjetlu težine trenutne pandemije i nedostupnosti alternativnih cjepiva, razlozi za prihvaćanje novih Pfizerovih i Moderninih COVID-19 cjepiva dovoljno su ozbiljni kako bi se opravdala njihova uporaba, unatoč udaljenoj povezanosti s moralno kompromitiranim staničnim linijama”, naveli su biskupu dodavši kako bi se njihovo uzimanje trebalo shvatiti kao “čin ljubavi prema članovima naše zajednice”.

“Iako nijedno cjepivo nije u potpunosti lišeno povezanosti s moralno kompromitiranim staničnim linijama, u ovom je slučaju povezanost vrlo daleka od početnog zla pobačaja”, pišu biskupi.

S druge strane, cjepivo koje je proizvela AstraZeneca “trebalo bi izbjegavati ako postoji alternativa”, budući da je ono “više moralno kompromitirano”, stoji u izjavi.

Naime, kako navode biskupi, riječ je o tome da pri dizajnu, razvoju i proizvodnji Pfizerovog i Modernog cjepiva nije korištena stanična liniju HEK293 (razvijena od stanica pobačenog djeteta), ali jest prilikom testiranja. S druge strane, AstraZeneca je koristila spornu staničnu liniju u svim spomenutim fazama.

Iako Rhoades i Naumann kažu da bi katolici trebali izbjegavati AstraZenecino cjepivo, navode da je i njegova uporaba dopuštena ako bi se u suprotnom društvo izložilo riziku koronavirusa.

“Može se, međutim, dogoditi da osoba zapravo ne može birati cjepivo, ili barem ne bez dugačke odgode u imunizaciji što bi moglo imati ozbiljne posljedice po njezino zdravlje kao i zdravlje drugih članova društva”, pišu biskupi.

“U takvom slučaju, baš kao što je zbog manjka alternative i ozbiljnog rizika za javno zdravlje dopušteno prihvaćanje cijepljenja protiv rubeole s moralno kompromitiranim cjepivom, tako je dopušteno primiti i cjepivo AstraZenece”, stoji u priopćenju.

Osobe koje se odbiju cijepiti, navode biskupi, imaju moralnu obavezu poduzeti “sve potrebne mjere predostrožnosti kako bi osigurali da ne prenesu bolest drugima”, što može uključivati i “neki oblik samoizolacije”.

Rhoades i Naumann svoje su pismo zaključiti pozivom vjernicima da ne dopuste da cjepiva protiv koronavirusa “oslabe našu odlučnost u borbi protiv zla pobačaja i posljedično korištenje fetalnih stanica u istraživanjima”.

O pitanju primanja triju spomenutih cjepiva nedavno su se oglasili i katolički biskupi Engleske i Walesa. “Svatko od nas ima dužnost zaštititi druge od zaraze koja nosi opasnost ozbiljne bolesti, a za neke i smrti. Cjepivo je najučinkovitiji način da se zaštita postigne osim ako se osobe odluče samoizolirati”, poručili su u objavi koju je na svojem Twitter profilu podijelila i Papinska akademija za život.

Osvrćući se na cjepiva dobivena korištenjem stanične linije pobačenog djeteta, engleski su biskupi podsjetili na stav Kongregacije za nauk vjere i Papinske akademije za život koji kaže da kada postoji teški razlog i dovoljna moralna udaljenost između korištenja cjepiva i pogrešnog čina koji je pomogao u njegovom razvoju vjernici mogu “u dobroj savjesti” primiti cjepivo.

“Prosuđujemo da u COVID-19 pandemiji ovaj teški razlog postoji te da osobe ne griješe primajući cjepivo”, napisali su biskupi.

“Katolici mogu u dobroj savjesti primiti bilo koje od ovih cjepiva [Pfizerovo, Modernino i AstraZenecino] zbog vlastitog dobra i dobra drugih. U dobroj savjesti osobe mogu i odbiti pojedino cjepivo, ali nastavljaju imati dužnost štićenja drugih od zaraze“, zaključili su engleski biskupi.

Dokumente koje je o ovoj temi objavila Papinska akademija za život možete pročitati ovdje.