Najmanje 28 koptskih kršćana poginulo je u današnjem terorističkom napadu na jugu Egipta.

Riječ je o hodočasnicima koji su putovali u samostan sv. Samuela udaljenog od Kaira oko 220km, a prema svjedočenjima preživjelih napad je izvela skupina od desetak maskiranih terorista u vojnim uniformama.

Glasnogovornik egipatskog ministarstva zdravstva Khaled Mogahed izjavio je kako bi broj poginulih, među kojima su i djeca, mogao rasti.

Svi svjetski mediji prenijeli su ovu novu zastrašujuću vijest, podsjećajući kako je u napadima u posljednjih šest mjeseci u Egiptu stradalo 77 koptskih kršćana. U prosincu 2016. godine, za vrijeme nedjeljne mise u koptskoj katedrali u Kairu, u samoubilačkom napadu ubijeno 27, a ozlijeđeno najmanje 50 kršćana. Također pripadnici ISIL-a nedavno su započeli napade na kršćane koji žive na Sinajskom poluotoku, zbog čega se sve veći broj njih iseljava.

[VIDEO] Tko su Kopti i zašto ne uzvraćaju zlo za zlo?

Još uvijek nitko nije preuzeo odgovornost za ovaj krvavi napad, no pretpostavlja se kako iza njega stoje teroristi tzv. Islamske države.

Podsjetimo kako je prošlog mjeseca Egipat posjetio i papa Franjo, te se susreo s egipatskim predsjednikom Al-Sisijem i velikim imamom Al Azhara Ahmedom Al-Tayebom. U svojem govoru Papa je pozvao na izgradnju mira i odlučnom ‘ne’ svakom obliku nasilja u Božje ime, naglasivši u svojoj propovijedi u Kairu kako je jedini prihvatljivi oblik ‘ekstremizma’ dopušten kršćanima,’ekstremizam ljubavi’.

Nakon Papina posjeta, na inicijativu velikog imama Al-Tayeba i spomenutog sveučilišta započela je priprema nacrta zakona o sprječavanju vjerske mržnje i nasilja, no očito je kako su terorističke skupine “imune” na sve mirovne inicijative i pozive na prestanak nasilja.

Koptski kršćani čine 10% egipatskog stanovništva i najveća su kršćanska zajednica na Bliskom istoku. Nažalost, posljednjih godina mnogi od njih suočeni su s napadima islamista, osobito u manjim sredinama.

Molimo za stradale koptske kršćane, kao i za sve kršćane koji zbog svoje vjere trpe progone.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net