Papinski je zrakoplov nešto poslije 14 sati sletio u kairsku zračnu luku, gdje ga je dočekao apostolski nuncij u Egiptu, nadbiskup Bruno Musarò, te izaslanik egipatskoga Predsjednika. Papa se potom automobilom zaputio prema predsjedničkoj palači gdje se susreo s predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem.

Po završetku susreta papa Franjo je krenuo prema Sveučilištu al-Azhar kako bi održao govor na Međunarodnoj konferenciji o miru.

Sveti je Otac tom prilikom istaknuo važnost obrazovanja budućih generacija bez kojeg neće biti mira. Kazao je da obrazovanje postaje mudrost za život ako je sposobno „izvući“ iz čovjeka ono najbolje, njegujući pritom otvorenost, a ne zatvorenost u sebe. Mudrost je otvorena i traži drugoga, neumorno tražeći priliku za susret – istaknuo je Papa te dodao: Odbacujući neiskrenost i zloporabu moći, mudrost se usredotočuje na ljudsko dostojanstvo te na etiku dostojnu čovjeka.

Papa Franjo je potom predložio tri točke koje mogu pomoći dijalogu, naročito međureligijskom, ako ih se poveže na odgovarajući način. Imamo dužnost poštovanja svoga identiteta kao i identiteta drugih jer se istinski dijalog ne može izgraditi na nejasnoći ili žrtvovanjem nekog dobra kako bismo udovoljili drugima. Potrebna nam je i hrabrost prihvaćanja razlikâ kako se prema onima koji su različiti ne bismo odnosili kao prema neprijateljima, nego da ih dočekamo kao suputnike, u uvjerenju da dobro svakoga počiva na dobru sviju. Konačno, treba nam iskrenost namjerâ jer dijalog kao autentični izraz naše čovječnosti nije strategija za postizanje određenih ciljeva, nego put prema istini koji treba poduzeti strpljivo kako bi se suparništvo pretvorilo u suradnju.

Najbolja je metoda izgradnje budućnosti obrazovanje koje poštuje otvorenost i iskreni dijalog s drugima, prepoznajući njihova prava i temeljne slobode, posebice vjersku – kazao je Sveti Otac. Jedina alternativa civiliziranosti susreta jest neciviliziranost sukoba. Upravo je iz tog razloga Papa istaknuo da je potrebno pratiti mlade i pomoći im na putu sazrijevanja kako bismo se učinkovito suprotstavili barbarizmu onih koji promiču nasilje, dodavši da su svi – kršćani, muslimani i drugi – pozvani ponuditi svoj specifični doprinos.

Podsjetio je na paradoks s kojim smo danas suočeni: s jedne se strane religija svodi na privatno područje kao da predstavlja nebitnu ljudsku i društvenu dimenziju; a s druge se strane vjerska i politička sfera brkaju, a da ih se pritom ne razlikuje jasno. Time religija riskira da ju se iskoristi za vremenite ciljeve i interese.

Sveti je Otac rekao da je proces globalizacije doveo do obnove interesa za pitanja o smislu života koja religija stavlja u prvi plan, podsjećajući nas na naše podrijetlo i konačni poziv. Nismo pozvani utrošiti svu energiju u promjenjive poslove ovoga svijeta, nego u put prema Apsolutu koji je naš cilj. Religija tako ne predstavlja problem, nego je dio rješenja.

Papa je zatim izdvojio petu Božju zapovijed „Ne ubij!“, kojom Bog potiče čovjeka da odbaci put nasilja. To je nužan uvjet za svaki zemaljski savez. Vjeroispovijesti su pozvane poštovati taj imperativ jer nasilje predstavlja nijekanje svakog istinskog vjerskog izraza. Prema tome, kao vjerski vođe imamo obvezu razotkriti nasilje koje se skriva pod maskom navodne svetosti, osuditi povrjedu ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, raskrinkati pokušaje opravdanja bilo kakvog oblika mržnje u ime religije i osuditi te pokušaje kao idolopokloničke karikature Boga – kazao je papa Franjo, dodavši da je samo mir svet i nijedno se nasilno djelo ne može učiniti u Božje ime jer predstavlja oskvrnuće Njegovog imena.

Recimo zajedno odlučno i jasno „Ne!“ svakom obliku nasilja, osvete i mržnje koji se čine u Božje ime – pozvao je Sveti Otac – Potvrdimo zajedno nespojivost nasilja i vjere, vjerovanja i mržnje. Svi zajedno proglasimo svetost svakog ljudskog života pred svim oblicima nasilja. Ako vjera nije rođena iz autentične ljubavi prema milosrdnom Bogu, onda je ona samo društvena tvorevina koja čovjeka ne oslobađa, nego ga gnječi. Recimo zajedno: što više rastemo u ljubavi prema Bogu, to više rastemo u ljubavi prema bližnjemu – istaknuo je Papa.

Podsjetio je da religija ne služi samo raskrinkavanju zla, nego ima i nutarnji poziv promicati mir, danas možda više nego ikad. Ne upadajući u sinkretizam, zadaća nam je moliti jedni za druge, zazivati u Boga dar mira, susretati jedni druge, upuštati se u dijalog te promicati sklad u duhu suradnje i prijateljstva – potaknuo je papa Franjo. Sa svoje su strane kršćani pozvani odnositi se prema svima kao prema braći i sestrama, tȁ svi smo stvoreni na Božju sliku. Nadalje, Bog svima onima koji imaju povjerenja u njegovu ljubav jamči da je ljudima otvoren put ljubavi i da nastojanja oko uspostave općeg bratstva nisu uzaludna, nego je štoviše to nastojanje ključno – kazao je Sveti Otac.

Papa je potom upozorio na opasnost populizma te je pozvao na iskorjenjivanje siromaštva i iskorištavanja koji pomažu lakšem ukorjenjivanju ekstremizma. Nadalje, potaknuo je na sprječavanje protoka novca i oružja koji su određeni za uzročnike nasilja te, još radikalnije, na prekid širenja naoružanja. Svi – ponajviše politički vođe, ustanove, mediji i oni koji imaju vodeću ulogu na kulturnom području – pozvani su započeti procese mira, postavljajući čvrste temelje za saveze između naroda i država – zaključio je papa Franjo.

RV | Bitno.net