Nakon nedavnog posjeta pape Franje Egiptu i ohrabrujućih poruka sa sunitskog islamskog sveučilišta Al-Azhar čiji je veliki imam Ahmed Al-Tayeb u svojem govoru prigodom susreta sa Svetim Ocem oštro osudio svaki oblik vjerskog ekstremizma, iz ove sjevernoafričke države stižu nam nove dobre vijesti.

Na inicijativu velikog imama Al-Tayeba i spomenutog sveučilišta Egipat bi uskoro mogao donijeti zakon o sprječavanju vjerske mržnje i nasilja.

Kako prenose egipatski mediji, veliki imam u subotu je najavio osnivanje povjerenstva koje bi trebalo raditi na prijedlogu zakona, a na čijem će čelu biti pravni savjetnik velikog imama Muhamed Abdel-Salam.

Inicijativa je pokrenuta samo nekoliko dana nakon što je Salem Abdel Galil, istaknuti islamski službenik i bivši zamjenik ministra zaduženog za vjerska pitanja, kršćanstvo i židovstvo prozvao pokvarenim religijama, a njihove pripadnike nevjernicima.

Tajnik povjerenstva za  vjerska pitanja pri Egipatskom parlamentu Omar Hamroush izrazio je nadu da će novi zakon pomoći u suzbijanju nasilja i ekstremizma, te naglasio kako sveučilište Al-Azhar u borbi protiv terorizma ima veliku ulogu. Hamroush smatra kako je prijedlog zakona posljedica različitih skandaloznih izjava islamskih vjerskih službenika zbog kojih se, osobito nakon nedavnih krvavih napada na koptske kršćane, pod oštrom kritikom našlo i sveučilište Al-Azhar zbog nedovoljno snažne i odlučne reakcije.

Podsjetimo kako je prema sveučilištu Al-Azhar vrlo kritičan bio i o. Sammir Khalil, isusovac i profesor islamologije u Beirutu i na Papinskom orijentalnom institutu, koji smatra kako je ovo teološko učilište ostalo u srednjovjekovnom misaonom konceptu, ograničavajući se na “doslovnom tumačenju (islamskih) tekstova, bez kritičke analize i suvremene interpretacije”. Osim toga, Al-Azhar zapravo nije institucionalni vodič i glavni autoritet u islamskom svijetu i u stvarnosti  nema konkretni autoritet ni nad kim, podsjetio je o. Khalil.

Ipak, posljednje izjave velikog imama Al-Tayeba, kao i spomenuti prijedlog zakona, daju nam zaključiti kako je ovo važno islamsko učilište na kojemu se formiraju brojni imami, napravilo korak u ispravnom smjeru.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net