Ono što je katolicima u Africi i na Bliskom istoku, nažalost, gotovo svakodnevica, počelo se u zabrinjavajućim intervalima događati i na Zapadu.

Nakon vandalskih napada na sakralne objekte u Francuskoj (OVDJE i OVDJE), Kaliforniji i Sjevernoj Irskoj, nova crkva napadnuta je u najvećem škotskom gradu, Glasgowu.

Catholic News Agency javlja kako škotska policija istražuje slučaj vandalizma u župi svetog Šimuna koji se dogodio u ponedjeljak popodne.

Policija je objavila kako je počinjena značajna šteta, a razbijeni su kipovi, porušene slike i cvijeće te oskvrnut prostor oko oltara.

Iz Glasgowske nadbiskupije poručili su kako je napad “sramotan” te pozvali policiju da pronađe krivce.

Kako piše CNA, napad se dogodio samo nekoliko dana nakon što su ispred župne crkve u Mossendu, predgrađu Glasgowa, ispisani antikatolički grafiti. Prošlog mjeseca na zgradi župne škole razbijeni su prozori.

Prema popisu iz 2011., katolici u Glasgowu čine 27 posto stanovništva, većinom potomaka irskih doseljenika, dok se 23 posto građana izjašnjava protestantima. Nerijetko je između pripadnika dviju skupina dolazilo do nasilja, što se često moglo vidjeti i na utakmicama dvaju lokalnih nogometnih klubova, Celtica za kojeg većinom navijaju katolici i protestantskog Rangersa.

Prema jednom istraživanju iz travnja 2018., oko 20 posto škotskih katolika izjavilo je kako je osobno doživjelo predrasude zbog svoje vjere.

Tino Krvavica, CNA | Bitno.net