Katolička crkva u Sjevernoj Irskoj vandalizirana je na uskrsno jutro nakon što je na nju prosuta kanta bijele boje, a lokalna je policija nedugo nakon toga objavila kako je uhitila muškarca odgovornog za taj čin.

Riječ je o crkvi Svetog srca u Ballyclareu, gradiću udaljenom oko 15 kilometara od Belfasta, na koju je prosuta bijela boja u noći s Velike subote na Uskrsnu nedjelju. Policija je uhitila 26-godišnjeg muškarca koji je potom, zbog priznanja i suradnje s policijom, pušten uz jamčevinu.

Ovaj čin osuđen je iz svih lokalnih stranki, pa i iz probritanske Demokratske unionističke stranke koja je objavila priopćenje u kojem je ustvrdila kako „protestantska zajednica ne stoji iza toga čina“.

Iako je riječ o relativno manjem incidentu u kojem nije počinjena veća materijalna, a niti duhovna šteta, ovaj čin dolazi u osjetljivo vrijeme, koje je razlog za ovakvu odlučnu reakciju političara i policijskih snaga.

Osim ružne simbolike vandaliziranja na uskrsno jutro (koje ima i političke implikacije zbog Uskrsnog ustanka iz 1916. kada je Irska izborila neovisnost od Britanije) treba uzeti u obzir kako je Sjeverna Irska pod dojmom nedavne pogibije mlade novinarke iz Belfasta Lyree McKee. Ona je ubijena mecima iz oružja Nove IRA-a, frakcije Irske republikanske armije koja ne priznaje primirje između republikanaca i unionista koje u Sjevernoj Irskoj vlada od 1998. i tada potpisanog Sporazuma na Veliki petak.

McKee je pogođena dok je pokušavala izvještavati o sukobu sjevernoirske policije i republikanaca u gradu Londonderry metkom koji je bio namijenjen policajcima. Nova IRA je objavila priopćenje u kojem se ispričala zbog smrti novinarke, a sjevernoirska policija je objavila kako je uhitila 57-godišnju ženu zbog ubojstva.

Dobar dio irskih i britanskih medija sada piše kako ovo ubojstvo može biti zlokobna najava novih nemira, novih „Nevolja“ (Troubles) koje su trajale od 1960-ih do Sporazuma na Veliki petak.

Goran Andrijanić | Bitno.net